Hírek

2009.07.15. 02:28

A sárvári természetbarátok is a parlagfű ellen

Sárvár - A Sárvári Környezetvédő és Természetbarát Egyesület tagjai parlagfüvet irtottak a városban a hét végén. Több mint 150 kilogrammot gyűjtöttek össze az erősen allergén növényből.

Varga Nóra

Az egyesület legfontosabb tevékenysége a környezetvédelem, de emellett foglalkoznak a környezettudatos neveléssel, a kulturális örökségek védelmével és ápolásával, természetjárással, és a természet megismertetésével. Előadásokkal hívják fel a figyelmet a környezet védelmének fontosságára. Több rendezvényt is meghonosítottak a városban, többek között a környezetvédelmi napot, a parlagfűirtást és a szemétszedést.

 

- Tizennégyen irtottuk az allergén növényt szombaton, az egyesületi tagokon kívül sajnos önkéntesek nem vettek részt a környezet parlagfűmentesítésében - emelte ki Bokorné Csonka Judit, a Sárvári Környezetvédő és Természetbarát Egyesület elnöke. - Megkerestük a nagyobb helyi cégeket is az akciónk kapcsán. Azt kell hogy mondjam, Sárváron jelentősen kevesebb parlagfüvet találtunk, mint az előző években. Úgy látom, hogy a telektulajdonosok jobban odafigyelnek, gondozzák a környezetet.

 

Az egyesületi elnök elmondta, hogy két helyen irtották a parlagfüvet. Az újonnan megnyílt hipermarket környékén két órán keresztül dolgoztak, először kézzel, majd géppel távolították el a gyomot. Majd a Vadkert körútra mentek át, ahol szinte alig találtak parlagfüvet, pedig az előző években jócskán kellett itt irtani. Viszont a tó mellett egy bekerítetlen magánterületet vastagon borít a parlagfű. Bokorné Csonka Judit hangsúlyozta, százötven kilogramm allergén gyomot gyűjtöttek össze. Az allergiás tagok pedig szóróanyagokat osztottak ki. Vidám szalonnasütéssel zárult a munka.

 

A parlagfű hazánkban nem őshonos, az 1920-as években jelent meg az ország déli területein. Majd a fő gabonaszállító kereskedelmi útvonalak mentén elterjedt egész Magyarországon. Igénytelensége miatt szinte mindenhol (építési területeken, parlagon hagyott földeken, lakótelepeken, művelésből kivont területeken) megtalálható. Számos felmérés igazolja, hogy hazánkban évről évre emelkedik az allergiás betegségben szenvedők száma. A parlagfű pollenje az egyik leggyakoribb szezonális allergén, amely sokaknak súlyos asztmát kiváltó pollenallergiát okoz. A parlagfű július végén kezd virágozni, a legintenzívebben augusztusban szórja virágporát, ezt követően kis intenzitással a fagyok beálltáig. A virágpor a szél útján akár száz kilométeres távolságra is képes eljutni.

 

A parlagfű elleni védekezés a földtulajdonos, illetve a földhasználó, termelő kötelezettsége. A növényvédelmi előírások szerint már a virágbimbó kialakulását is meg kell akadályozni június 30-áig, s ezt az állapotot fenn kell tartani. A védekezés legegyszerűbb módja a kaszálás vagy a vegyszeres gyomirtás, s ez azért fontos, hogy a rendkívül allergén pollenek ne kerüljenek a levegőbe. Húszezer forinttól ötmillió forintig terjedő növényvédelmi bírsággal sújtható az, aki a parlagfű-mentesítésre vonatkozó kötelezettségének nem tesz önként eleget. Továbbá meg kell térítenie a hatósági védekezés teljes költségét is, ami akár több tízezer forint is lehet hektáronként. A bírság mértékét külön kormányrendelet hatá-rozza meg.

 

 

 

 

 

Július 1-jén dult el új környezetvédelmi akciónk Tiszta levegőt! Tegyünk együtt a parlagfű ellen! címmel. Akciónkhoz továbbra is kérjük olvasóink segítségét, hogy ha látnak parlagfűvel borított területet, akkor mondják el észrevételeiket a 94-522-560-as központi számunkon, a parlagfuvasnepe.hu e-mail címre pedig fotókat várunk. Néhány mondatban írják le, pontosan hol fényképezték le a parlagfüves területet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!