Hírek

2009.07.08. 02:29

Argentin tangó a fürdővárosban

Sárvár - Az Angliában élő Szelei Zsuzsa és Farhad Madon több éve táncolnak együtt. Az argentin tangó a szenvedélyük. A hét végén Sárvárra látogatnak, és ízelítőt adnak tudásukból.

Varga Nóra

Az évtizedek során az argentin lét egyre elviselhetőbbé vált. A boldogabb élettel párhuzamosan a zene vidámabb hangnemre váltott, kevésbé melankolikus és nosztalgikus nóták születtek. Az argentin mozgásművészet azonban továbbra is megtartotta eredeti szenvedélyességét, s az egzotikus táncnak világkultussza lett. Az utóbbi évtizedekben hazánkba is beszivárgott az argentin tánc és muzsika, s egyre többeket ejt rabul. A sokak által ismert versenytánc tangó bár argentin elődjétől kapta nevét, s belőle nyerte gyökereit, kevés hasonlóságot mutat az autentikus tánccal. Ennek oka, hogy az európai tangó, amelyre az érzékiség helyett a vadság és meglepetésszerű, szaggatott mozdulatok jellemzőek, teljesen eltérő fejlődési utat járt be.

Szelei Zsuzsanna és Farhad Madon Londonból látogatnak el Sárvárra, hogy ízelítőt adjanak az argentin tangó iránti lelkesedésükből. Ők maguk tapasztalt táncosok s tanárok. Óráikat logikus, részletes magyarázatokkal építik föl, így tanítványaik gyors sikert érnek el. Az argentin tangó egyszerű alapjainak köszönhetően kis energia- és időráfordítással is már élvezhető táncélményt ad.

- Táncpartnerem egy perzsa származású angol úriember, Farhad Madon, aki tíz- éves versenytáncosi tapasztalattal, magas fokú zenei érzékkel, elemzőképességgel, jó kedéllyel, hatalmas lelkesedéssel és kitűnő tanári vénával rendelkezik. Számunkra a tánc bensőséges párbeszéd az érett férfi és a nő között - emelte ki Zsuzsa. - A tangó a legszenvedélyesebb tánc, amivel életünkben valaha találkoztunk. A vad szenvedély helyett azonban fensőséges elegancia jellemzi, s az elfojtott érzelmek kifejezésének, lelki kiteljesedésnek nyit teret. A tánc kielégítést, engesztelést ad. Engem a táncban rejlő erő, az erős érzékiség, a két test és lélek összhangja, és a közös alkotás izgalma ragadott meg a tangóban. Az argentin tangóval legelőször egy alternatív színházi csoport, a Szárnyak Színháza, Tangó című elő-adásán találkoztam - hangsúlyozta Zsuzsa. - A zene és a tánc mély érzékisége, nem beszélve a színészek briliáns játékáról, rögtön megfogott, azonban csak pár évvel később adatott meg a lehetőség, hogy kipróbáljam. Francia- nyelv-tanári hivatást hagytam otthon két évvel a Szegedi Egyetem elvégzése után, mikor 2004-ben Londonba érkeztem. Célom az volt, hogy világot lássak, külföldi munkatapasztalatot szerezzek, miközben elsajátítom az angol nyelvet. Budapesten születtem, de gyerekkoromban számtalan időt töltöttem sárvári, valamint répceszentgyörgyi rokonaimnál.

Zsuzsát számos emlék köti a sárvári Csónakázótóhoz, a várparkhoz, a helyi mozihoz, fagylaltozóhoz, a sitkei koncertekhez, a büki fürdőhöz és a Celldömölkön működő Soltis Lajos Színházhoz. Zsuzsa szülei annyira megkedvelték a környéket, hogy nyugdíjas- korukra Sitkén telepedtek le. Zsuzsa emlékei szerint Sárváron mindig zajlik az élet, rengeteg rendezvény közül lehet válogatni. Az emberek nyitottak a kultúrára, s szeretnek szórakoztató programokon részt venni.

Az argentin tangót szombaton lehet kipróbálni a sárvári Koncz János Zeneiskolában. Kortól és táncos tapasztalattól függetlenül várnak érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!