Hírek

2009.07.01. 02:29

Béke és nyugalom a kemenesaljai városban

Celldömölk - Mind közbiztonsági, mind bűnügyi szempontból békés környéknek nevezhető Celldömölk, hallhattuk a testületi ülésen Kovács József rendőrkapitány beszámolójában.Garázdaság tekintetében a helyzet változatlan: tíz esetben indítottak eljárást.

Balla Emőke

A celldömölki rendőrkapitányság illetékességi területén tavaly 27,9 százalékkal csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma, és az ezen belül a legnagyobb arányt képviselő vagyon elleni cselekmények esetében is hasonló mértékű csökkenés következett be. Kovács József negatív változásként említette, hogy 2008-ban egy jánosházi emberöléses eset gazdagította a statisztikát.

A közrend elleni bűncselekmények tekintetében eredményeket értek el a celli rendőrök, hiszen míg 2007-ben az elmúlt öt esztendő legmagasabb bűncselekményszámát regisztrálták, addig tavaly 42,7 százalékkal csökkent ezen esetek száma.

A rendőrkapitány szólt arról is, hogy folyamatosan növekvő létszámgondokkal küzdenek, sőt: a határőrség és a rendőrség integrációjának is többnyire csak a negatív hatásait érzékelték. A kapitányság létszáma négy egykori határőrrel bővült ugyan, de az állományt jóval nagyobb fluktuáció jellemezte: nyolc rendőr szüntette meg a szolgálati jogviszonyát.

- Illetékességi területünkön 2008-ban 453 bűncselekmény vált ismertté, ez 27,9 százalékkal kevesebb az előző évinél. A súlyosabb megítélésű bűntettek aránya azonban az előző évekéhez viszonyítva emelkedett - mondta el Kovács József.

A közlekedési jogsértések száma 67-ről 41-re esett vissza, annak ellenére, hogy az ittas vezetések száma némileg csökkent. A házasság, család, ifjúság és nemi erkölcs elleni cselekmények száma is csökkent: míg 2007-ben 18 ilyen eljárást folytattak le a rendőrök, tavaly mindössze hat ilyen ügyük volt. E csoporton belül a tartás elmulasztása és a kiskorú veszélyeztetése volt a legjellemzőbb bűncselekmény.

Garázdaság tekintetében a helyzet változatlan: tavaly is - akárcsak 2007-ben - tíz esetben indítottak eljárást.

A jogsértések döntő hányada a vagyoni javak ellen irányult, de ezen ügyek száma is csökkent, a 2007. évi 357-ről 276-ra. A kategórián belül minimális mértékben csökkent a lopások száma (184-ről 177-re), a jelentős változást a csalások 78,7 százalékos visszaesése eredményezte. Ha csak a celldömölki eseteket nézzük, a statisztika már kedvezőtlenebb: 10-ről 21-re emelkedett a betöréses lopások száma.

A város kiemelkedő idegenforgalmi célpontjának számító Vulkán fürdő és környezete továbbra is mentes volt a sorozat jellegű bűnelkövetésektől, és hogy ez így is maradjon, a városi rendőrkapitányság - lehetőségeihez mérten - továbbra is gondoskodik a minél gyakoribb járőr- és portyaszolgálatról.

A sérülés nélküli, a halálos kimenetelű, valamint a könynyű sérüléssel járó közlekedési balesetek száma csökkent, viszont a 2007. évihez képest 23,8 százalékkal nőtt a súlyos sérüléses balesetek száma. A közlekedési balesetek 63,3 százalékát személygépkocsi- vezetők okozták, a tehergépkocsik volánja mögött ülő sofőrök az esetek 24,1 százalékáért voltak felelősek. Bal-eseti gócpontok továbbra sem alakultak ki a városban, és az építkezések miatt lezárt útszakaszok sem okoztak különösebb fennakadásokat a közúti közlekedésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!