Hírek

2009.07.10. 15:15

Devizaszámla mindenkinek, Petőfi Barguzinban, százezres tömeg Kádár temetésén - 20 éve történt

Devizaszámla, Magyar Október Párt, vízlépcső - néhány slágertéma 1989. júliusának közepéről. Budapesten felravatalozták és eltemették Kádár Jánost. Morvai Ferenc vállalkozó Petőfi Sándor nyomait kereste, Barguzinban vélte megtalálni a költő földi maradványait - 1989. júliusa is bővelkedett eseményekben.

MTI

1989. július 13. - A Minisztertanács gazdasági deregulációs kormányprogramot fogadott el, s döntött arról is, hogy szeptember 1-jétől létrehozza az egységes devizaszámla-rendszert, megszüntetve a különbséget az utazási és a devizaszámla között.
    
1989. július 13. - Beck Tamás kereskedelmi miniszter a Moszkovszkije Novosztyi című szovjet lapnak adott nyilatkozatában elmondta: a magyar-szovjet kereskedelem további fejlődése elképzelhetetlen a transzferábilis rubelen alapuló elszámolási rendszer fenntartásával, s emiatt a magyar fél 1991-ig újfajta elszámolási rendszerre kíván áttérni.
    
1989. július 14. - A KB székházában ravatalozták fel, majd a Kerepesi úti temetőben mintegy százezres tömeg előtt helyezték végső nyugalomra Kádár Jánost.
    
1989. július 14. - Budapesten megalakult az egészségügyi dolgozók szociális ágazati, szakmai szakszervezete. Az új testület feladata a szociális területen dolgozó szakszervezeti tagok érdekvédelme, érdekképviselete és érdekérvényesítése.
    
1989. július 14. - Budapesten két demonstrációt is tartott Magyar Október Párt és a Magyar Radikális Párt: leragasztották a Münnich Ferenc nevét viselő utcatáblákat és Nádor utca feliratokat tettek fel, majd pedig Kádár János temetésével egy időben virágot helyeztek el a 21-es parcellában, a forradalom több áldozatának sírjánál.
    
1989. július 15. - Budapesten megalakult a Magyar Gyógyszerész Kamara.
    
1989. július 17. - A Tatabányai Bányák Vállalat csordakúti aknaüzemében befejeződött a széntermelés.
    
1989. július 17. - Budapesten a Marcibányi téri Művelődési Központban tartott nagygyűlést az MSZDP-nek az a szárnya, amelyet Baranyai Tibor, Bácskai Sándor és Takács Imre neve fémjelzett. A 200 fős tanácskozáson elhangzott, hogy a Magyarországi Szociáldemokrata Párt nem kötelezi el magát senkivel az 1990-ben tartandó választásokig, s demokratikus néppártként kíván működni.
    
1989. július 17. - Nyíregyházán felavatták a magyar-amerikai érdekeltségű Adler-Taurus-Brady ipari gumitermékgyártó vegyes vállalat új üzemét.
    
1989. július 17-19. - Magyar-csehszlovák tudományos szakértői tanácskozást tartottak Budapesten a bős-nagymarosi vízlépcsőről, magyar részről környezetvédelmi és vízügyi intézetek, intézmények, a Bajcsy-Zsilinszky Endre Baráti Társaság, a TDDSZ, a Duna Kör, s a Környezetvédelmi Egyesület képviselői vettek részt. A csehszlovák álláspont szerint haladéktalanul folytatni kell a beruházást, a magyar tudósok véleménye pedig az volt, hogy az alapos, elemző vizsgálatok érdekében több évre fel kell függeszteni az építkezést.
    
1989. július 18. - A módosított honvédelmi törvény értelmében a felsőfokú végzettségű hadkötelesek sorkatonai szolgálatának időtartama 12 hónapra csökkent.
    
1989. július 18. - Pozsgay Imre államminiszter a Stuttgarter Nachrichtennek adott interjújában elmondta: Romániával a magyar kisebbség ottani kezelése miatt hosszabb ideig rosszak lesznek Magyarország kapcsolatai, a nehézségek Csehszlovákiával epizódjellegűek. Az államminiszter megerősítette, hogy Magyarország a Varsói Szerződés tagja marad, emellett azonban szeretne nyitni a Nyugat és a nyugat-európai intézmények irányában.
    
1989. július 18. - A TASZSZ jelentése szerint a Morvai Ferenc magyar feltaláló vezette, magyar-szovjet-amerikai expedíció állítólag megtalálta Petőfi Sándor földi maradványait szovjet területen, Barguzin településen, a Bajkál-tó körzetében.
    
1989. július 19. - Idegenforgalmi szakemberek, oktatók, kutatók, mezőgazdasági szövetkezetek és áfészek részvételével megalakult a Magyar Falusi Vendégfogadók Szövetsége.
    
1989. július 19. - A holland kormány 500 ezer guldent (118 ezer dollárt) utalt ki a romániai menekültek megsegítésére. Az ANP holland hírügynökség értesülése szerint a pénzt magyarországi menekülttáborok bővítésére és a tábori körülmények javítására fordítják az ország keleti részében és Budapest környékén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!