Hírek

2009.07.06. 22:00

Egymillió munkaképes ember él szociális jövedelemből - új tervek a foglalkoztatásra

Szécsény - A közfoglalkoztatás önmagában nem oldja meg egymillió ember problémáját, a rendszer akkor lesz igazán hatékony, ha minél több szálon kapcsolódik a gazdaság munkaerőigényéhez - mondta Szűcs Erika, az Út a munkához program miniszteri megbízottja egy fórumon hétfőn Szécsényben.

MTI

A programot még munkaügyi miniszterként elindító Szűcs Erika elmondta: jogszabály-változtatásokkal szeretnék elérni, hogy a nehéz gazdasági helyzetű országrészekben a vállalkozások támogatással alkalmazzák a közfoglalkoztatásba bevont munkaerőt.
    
A kormány 95 százalékos bér- és járuléktámogatást biztosít a közfoglalkoztatáshoz, ami jelenleg kimerül a települési feladatok ellátásában, és az önkormányzatok a foglalkoztatók.
    
Szűcs Erika a következő szinteknek a kistérségi munkavégzést, az állami infrastruktúra kezelését, illetve a helyi vállalkozások bekapcsolását, valamint az országon belüli mobilitás elősegítését nevezte.
    
A foglalkoztatás bővítéséhez változás kell a foglalkoztatáspolitikában, a támogatás- és a gazdaságpolitikában is, mert ma Magyarországon közel egymillió munkaképes korú ember van, akik "többé-kevésbé munkaképesek is, és mégis szociális jövedelemből élnek" - mondta.
    
Kitért rá: az Út a munkához program 210 ezer szociális segélyezett problémáját kezeli, de van még rajtuk kívül 230 ezer csökkent munkaképességű ember, 50 ezer ápolási díjas, 45 ezer gyet-es, 460 ezer nyugdíjkorhatár alatti rokkantnyugdíjas. 
    
Szűcs Erika szerint a pénzbeni ellátásnak krízisjellegűnek kell lennie, a lehető legrövidebb ideig kell tartania, majd bizonyos ellátás mellett már munkába is be kell vonni az ellátottakat.
    
Ezért a foglalkoztatáspolitikának és az aktív korúak ellátására irányuló szociálpolitikának együtt kell változnia - hangsúlyozta a miniszteri megbízott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!