Hírek

2009.07.22. 02:26

Felszentelték a pecöli lélekharangot

Pecöl - Felszentelték az új temetői lélekharangot szombaton. Ezentúl a míves, fából faragott haranglábban lakó bronzöntvény szomorú hangú kondulása kíséri utolsó útjára az elhunytat.

Simon Erzsébet

A szombati falunap egyik eseménye volt a temetői harangszentelés. A sírkertben elkészült az új harangláb, amelynek ugyancsak új lakója egy ötvenkilós bronz-harang lett. Akkor kondítják meg, ha valaki meghal. Halk, szomorú hangja kíséri a megboldogultat a másvilágra.

A lélekharangot egy monori harangöntő készítette a helyi önkormányzat - még az előző képviselő-testület - megrendelésére. A míves fa harangláb a megyehidi Török Zoltán asztalosmester keze munkáját dicséri. A harangláb felállításának előkészítő teendőit társadalmi munkában végezték a helybeliek, akárcsak a sportpálya mellett található temető kerítésének építését.

A helyhatóság mintegy egymillió forintot áldozott arra, hogy ezentúl a temetőben is megkondulhasson az elhunytat utolsó útjára kísérő harang. Az egyházközség mintegy százezer forinttal járult hozzá a létesítéshez. A harangszentelési szertartást Tibola Imre nagyprépost, pecöli apát végezte Haller László ikervári plébános kíséretében.

Pecöl ma már az ikervári plébánia fíliája, nincs önálló papja. De ez csak azóta van így, mióta Varga Antal, a község szeretett kanonokja eltávozott az élők sorából. Az egyházi szolgálatot az ikervári plébános látja el.

A plébániahivatal épülete hosszú évek óta üresen áll. Ezzel kapcsolatosan osztott meg velünk egy friss információt a polgármester, Mándli János: gróf Erdődy László megvásárolta a plébánia épületét. Erdődy László a falualapító Erdődy család Münchenben élő leszármazottja. A szülei Pecölben vannak eltemetve. A gróf tervei között szerepel, hogy felújíttatja a házat, ahol egykoron az ide száműzött Erdődy Ferenc és Hunyadi Terézia is élt, később pedig maga is végleg a községbe költözik. A lélekharang halk, szomorú hangja kíséri utolsó útján a megboldogultat a másvilágra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!