Hírek

2009.07.21. 12:10

Figyelő szemek az oszlopokon - Kamera, a rend őre

Megyei körkép - Van, ahol van, és bevált. Van ahol van, de nem működik, és van, ahol nincs, de szeretnének. Abban azonban mindenki egyetért, hogy a térfigyelő rendszer az egyik leghatékonyabb bűnfelderítési eszköz. Ráadásul bűnmegelőzési szempontból is hatásos: a kihelyezett kamerák elriasztják a bűnözőket.

Nagy Ildikó

- Akár az aktuális valutaárfolyamokat is leolvashatjuk a szombathelyi Fő téren levő valutaváltó üzlet előtti tábláról - mondja a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletese, miközben mutatja, mi mindenre képes a szombathelyi térfigyelő rendszer. Addig babrál a számítógéppel, míg a Kossuth utcán parkoló taxi rendszámát is leolvashatjuk, sőt, az egyik járókelő nyakában lógó medált is megcsodálhatjuk. 

Persze a térfigyelő kamerák elsősorban nem ezért vannak. Mindenesetre Szombathelyen 2007-ben úgy gondolták, hogy ha már áldoznak a rendszer korszerűsítésére, akkor a legmodernebb, később akár tovább is bővíthető megoldást választják. A hétkamerás rendszer kiépítése alig tízmillió forintba került, és a garanciális időszakban - még másfél évig - a karbantartásra sem kell költeni.

- Jó játék, csak egy kicsit sokba kerül - vélekedik a térfigyelő rendszerről Tóth János alezredes, Körmend rendőrkapitány-helyettese. A Rába-parti városban 1996-ban került ki a közterületekre a kilenc kamera. Jelenleg öt van kinn, de ezek is jobb időkre várnak: a városban egy ideje tervezik a rendszer korszerűsítését. 

Körmenden nagyvonalú elképzelések születtek a térfigyelést illetően: a bevezető utak mellett például a sportcsarnok környékét is be szeretnék kamerázni. A belvárosi képet is kibővítenék: eddig ugyanis csak a sétálóutcán voltak felszerelve kamerák, a jövőben azonban a Fő térre is szeretnének kihelyezni térfigyelőket. Persze mint oly sok minden, ez is elsősorban pénzkérdés.

- Jó műszaki tervezéssel tízmillió forintnál alacsonyabb összegből egészen biztosan ki lehet építeni egy kisváros térfigyelő rendszerét - állítja Szücs Gábor, az egyik szombathelyi vagyonvédelmi cég tulajdonosa. Hozzáteszi azt is, hogy egy átalánydíjas szerződéssel évi százezer forintból meg lehet oldani a karbantartást.

Celldömölkön is több éve téma a térfigyelő rendszer kialakítása: Kovács József városi rendőrkapitány már a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár felújításakor javasolta a kamerák kihelyezését. Akkor ez elmaradt, ám a közeljövőben, az új polgármesteri hivatal építésekor talán ez a terv is megvalósul. A celldömölki rendőrkapitány már több cég képviselőjénél érdeklődött, és úgy véli, hogy a legdrágább, hatkamerás megoldás kiépítése sem kerülne többe négymillió forintnál.

Sárváron a kilencvenes évek végén kerültek ki a térfigyelő kamerák a városközpontba, illetve két bevezető út mellé. És bár most is kinn vannak, már nem működnek. Miért nem? Tendli István kapitányságvezető-helyettes, bűnügyi osztályvezető szerint ennek több oka is van. Az egyik az, hogy a régi technológia azóta elavult. A másik ok viszont jogi természetű. 

Egy ombudsmani állásfoglalás szerint ugyanis a térfigyelő kamerák által rögzített felvételeket legfeljebb 72 órán át lehet tárolni. (A szombathelyi térfigyelés is úgy működik, hogy a felvételeket 72 óra múlva automatikusan törli a rendszer.) Sárváron viszont úgy gondolták, jobb a békesség, és inkább nem működtetik a kamerákat, így biztosan nem sértik meg az emberek személyiségi jogait. 

Egyébként is: a fürdővárosban van másik három kamera: a városba bevezető utak mellett levő szerkezetek automatikusan jelzik, ha a betáplált kritériumoknak megfelelő jármű gurul be a városba. Került már meg így lopott autó, sőt: Tendli István egy egészen friss sikertörténetről is be tud számolni.

- Egy sárvári műgyűjtőtől több millió forint értékű műtárgyat lopott el egy ismeretlen elkövető. A látókörünkbe került egy nem sárvári illetőségű, de a városba gyakran visszajáró betörő. A nyomozás során adatokat gyűjtöttünk, kihallgattuk, ám amikor úgy tűnt, hogy nyomon vagyunk, akkor az illető azt állította, hogy ő az adott időpontban nem járt Sárváron. 

Elegendő volt az autójának a rendszámát bepötyögni a számítógépbe, és máris kiderült, hogy nem mondott igazat. A nyomozás sikere így, közvetve ugyan, de részben a kameráknak is köszönhető - osztja meg velünk a sikeres nyomozás részleteit Tendli István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!