Hírek

2009.07.08. 20:50

Londoni elemzők: idén romlás, jövőre fellendülés

London - Jelentősen javították szerdán londoni elemzők a világgazdaság jövő évi teljesítményére adott előrejelzésüket, elsősorban az Egyesült Államok és a felzárkózó térség erőteljes élénkülésére számítva, bár a vállalatok pénzügyi helyzete a legújabb kimutatás szerint még meredeken tovább romlik, mielőtt javulásnak indulna.

MTI

A Bank of America-Merrill Lynch (BoA-ML) bankcsoport londoni befektetési részlege által szerdán kiadott év közepi helyzetfelmérés és prognózis azt írja, hogy a ház - vásárlóerő-paritáson számolt súlyozásokkal - 2009-ben változatlanul 1,0 százalékos világszintű gazdasági visszaesést valószínűsít, jövőre azonban már 3,7 százalékos globális növekedést vár az eddigi előrejelzésben szerepelt 3,2 százalék helyett.
    
Az elemzés szerint a GDP-alakulás kínálati oldali vezető jelzőszámai folyamatosan javulnak, és az erőteljes recessziós tényezőnek számító raktárkészlet-leépítés "sem tarthat örökké".
    
A BoA-ML londoni elemzői az amerikai és a kínai teljesítmény-előrejelzéseiket javították a legjelentősebb mértékben. Az Egyesült Államokra szóló prognózisát a ház 2,1 százalékos idei visszaesésre és 2,6 százalékos jövő évi növekedésre módosította az eddigi mínusz 2,6 százalékról, illetve plusz 1,7 százalékról.
    
A Kínára adott, 2009-re szóló 8,0 százalékos GDP-növekedési előrejelzés változatlan maradt, ám a BoA-ML 2010-re már 9,6 százalékos kínai növekedést vár a mostanáig érvényben volt 8,3 százalék helyett. 
   
Az euróövezetben ugyanakkor a cég szerint a helyzet változatlanul rossz. A Bank of America-Merrill Lynch londoni részlege a valutauniós térségben az idén továbbra is 4,4 százalékos visszaesést vár, és nem változtatott a jövő évre szóló, meglehetősen nyomott, 1,2 százalékos növekedéssel számoló prognózisán sem. 
    
A ház az idei német GDP-előrejelzését még rontotta is, az eddigi 5,9 százalékos zuhanásról 6,0 százalékos mínuszra. A cég szerint a német gazdaság jövőre 1,2 százalékkal növekszik az eddig várt 1,1 százalék helyett.
    
A felzárkózó térség egésze a jelentés szerint sokkal jobb teljesítményt nyújt a fejlett ipari országoknál. Az OECD-csoportba tartozó ipari gazdaságok az idei évre várt 3,4 százalékos visszaesés után jövőre 2,2 százalékos növekedést produkálnak a prognózis szerint - a Bank of America-Merrill Lynch korábban 1,8 százalékos GDP-pluszt valószínűsített ebben az országcsoportban -, a felzárkózók azonban idén sem lesznek recesszióban: a cég 1,9 százalékos növekedést jósol nekik az idén, és 5,5 százalékost jövőre.
    
A felzárkózó csoportra adott idei prognózis nem változott, ugyanakkor a 2010-es várakozás 5,5 százalékra javult 4,9 százalékról. A globális vállalati szektor pénzügyi helyzete azonban egyelőre meredek ütemben romlik.
    
A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő szintén szerdán Londonban közzétett havi összesítése szerint a befektetési sáv alá sorolt cégadósok körében az idei második negyedévben 10,1 százalék volt a törlesztési hátralékosok aránya az első negyedévi 7,4 százalék, illetve az egy évvel ezelőtt mért 2,0 százalék után.
    
A Moody's előrejelzési modellje azt mutatja, hogy a törlesztéseikkel leálló vállalatok aránya az idei negyedik negyedévben tetőzik 12,8 százalékkal, de a mostantól számított egy éves távlatban már 6,0 százalékra csökken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!