Hírek

2009.07.31. 20:00

Robbantásos videó: a minisztérium megmagyarázta és elnézést kér

Budapest - A pontatlan tájékoztatásért elnézést kér az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) - közölte a kormányszóvivői iroda, miután az IRM tájékoztatta a kormányfőt a múlt pénteken bemutatott, vitatott videóval kapcsolatban.

MTI

A tájékoztatás kitér arra is, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vezetője vasárnap felajánlotta lemondását, miután nem feltételezésként, hanem tényként kezelték, hogy a Magyarok Nyilai ügyében folytatott nyomozás során lefoglalt felvételen a szervezet egyik próbarobbantása látható. Petőfi Attila lemondását Draskovics Tibor miniszter nem fogadta el. A teljesen pontos tájékoztatás elmaradása miatt azonban az NNI igazgatója és illetékes helyettese figyelmeztetést kapott - annak ellenére, hogy kiemelkedő munkát végeztek az ügyben.
    
A kormányszóvivői iroda által kiadott közlemény összegzése szerint a rendőrség az ügyben eredményes, elismerésre méltó, jó munkát végzett. A dokumentum kitér arra is, hogy azok a korábbi kormányzati döntések, amelyek a terrorizmus elleni rendőrségi fellépés feltételeit javítják, "teljes mértékben" indokoltak, mert valós veszéllyel kell szembenéznünk.
    
A tájékoztatás szerint a történtek fontos tanulsága, hogy egy, "a közvélemény egészének jogos érdeklődésére számot tartó ügyben különös figyelmet kell fordítani a tájékoztatás valamennyi részletére". Hozzátették: a miniszteri megszólalások esetén különösen fontos, hogy csak többszörösen ellenőrzött információ kerüljön nyilvánosságra.
    
A közlemény egyidejűleg ismételten visszautasította és alaptalannak titulálta azokat a vádakat, amelyek az ügyben megszólalókat félrevezetéssel, különösen pedig bizonyítékok „meghamisításával” illették, "hiszen ilyenre nyilvánvalóan nem került és nem is kerülhetett sor".
    
Mivel a rendőrség a feltételezését tényként kezelte, ilyen tájékoztatást adott a tárcavezetőnek, és "ennek alapján a miniszter is hasonló utalást tett" - közölte a kormányszóvivői iroda. Hozzátették: "most már egyértelmű, hogy sok félreértés elkerülhető lett volna, ha az NNI tájékoztatójában a levont következtetést megalapozott feltételezésként és nem tényként kezeli".
    
A kormányszóvivői iroda emlékeztetett: a „Magyarok Nyilai” terrorszervezet tevékenységével kapcsolatban kirobbant vitával összefüggésben, a rendőrség jelentése alapján az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium tájékoztatta Bajnai Gordon miniszterelnököt. A kormányfő a tájékoztatást tudomásul vette.
    
A közlemény szerint az NNI eredményesen felderítette több, 2007-2008-ban elkövetett, politikai motivációjú súlyos bűncselekmény valószínű elkövetőit. Megállapították, hogy a bűncselekményeket különböző nyilatkozatokban magára vállaló szervezet, a „Magyarok Nyilai Felszabadító Hadsereg” létezik, a politikai terrorcsoportokra jellemző módon szerveződik, és újabb, még sokkal súlyosabb akciókra készül. "Mindezt pedig azért, hogy a politikai döntéshozatalt szándékaiknak megfelelően befolyásolják" - olvasható a közleményben.
   
Mint írták, az NNI a készülő akciót időben megszakította, és ezzel súlyos politikai terrorcselekményt akadályozott meg. Az NNI által feltárt bizonyítékok alapján az ügyészség - elfogadva az NNI minősítését - terrorcselekmény miatt, hatásköri okokból átvette a nyomozást. A bíróság az eddig elfogott gyanúsítottakat előzetes letartóztatásba helyezte. Az ügyészség a cselekmények súlya és az elkövetés jellege miatt már bűnszervezetnek tekinti a csoportot - húzták alá.
    
Draskovics Tibor az NNI sikere alapján döntött úgy, hogy a szervezet több, kiemelkedő munkát végző vezetőjét és munkatársát elismerésben részesíti, amelyeket sajtónyilvános rendezvényen akart átadni. A múlt pénteki rendezvényen a sajtó számára az NNI összeállított és átadott egy videóválogatást, hogy tudósításukat megfelelő képanyaggal tudják illusztrálni.
    
Ez a válogatás egyebek között tartalmazott egy mezőn végrehajtott robbantásról készült felvételt, amelyet minden kétséget kizáróan az egyik - a gyanú szerint a robbanószerkezeteket készítő - gyanúsítottól lefoglalt számítógépen találtak. 
    
Az NNI azért döntött úgy, hogy átadja ezeket a felvételeket, mert több más bizonyíték van arra, hogy a terroristák próbarobbantásokat hajtottak végre. Hozzátették: "tehát alaposnak látszott az a következtetés, hogy a felvétel egy ilyen robbantást ábrázol", és a tájékoztatás szerint ezt támasztotta alá "a felvétel készítésének és a fájl utolsó megnyitásának elektronikusan rögzített időpontja is".
    
Mindezek alapján a kormányszóvivői iroda közleménye szerint indokolt lehetett az NNI-nek az a következtetése, hogy a felvételen látható robbantás a „Magyarok Nyilai” egyik próbarobbantása. Az NNI egyébként vizsgálja a „bonyhádi robbantás” és a „Magyarok Nyilai” közötti összefüggést, "annál is inkább, mert az NNI által nyilvánosságra hozott felvétel – az eddigi adatok szerint – korábban sehol sem volt látható" - tartalmazza a közlemény.

 A Fidesz szerint Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter továbbra is menekül, és tűrhetetlen, hogy a mai napig nem állt ki a nyilvánosság elé, nem adott magyarázatot a bizonyítékhamisítási ügyre - közölte a Fidesz szóvivője azt követően, hogy a kormányszóvivői iroda a minisztérium és a rendőrség elnézéskérését tolmácsolta a vitatott videó ügyében pénteken.

"A sok hallgatás, ködösítés, illetve hazudozás után az IRM (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium) ma kiadott egy közleményt, amely oldalakon keresztül sorolja a rendőrség hibáit, majd megállapítja, hogy a rendőrség +jó munkát végzett+" - tartalmazza a Szijjártó Péter közleménye. Hozzátette: mindebből csak az derült ki, hogy rendészeti miniszterként Draskovics Tibor totálisan alkalmatlan feladata ellátására. 
    
Szijjártó Péter megismételte a Fidesz korábbi álláspontját, miszerint a bizonyítékhamisítási ügy minden szereplőjének - aki megrendelte, aki részt vett benne, és aki tudott róla -, azonnal távoznia kell a közéletből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!