Hírek

2009.07.05. 21:58

Sör, liszt, adósságok kifizetése, testületi voksolás - szavazatvásárlás bolgár módra

Szófia - Bulgáriában a rendszerváltás (1989) óta egyre változatosabb formákat ölt a szavazatvásárlás, a trükkök egyre hajmeresztőbbek, számuk pedig nemhogy csökkenne, inkább növekszik.

MTI

A pártok egyike sem képes ellenállni annak a kísértésnek, hogy megvásárolja romák vagy nyugdíjasok voksait. A fő "bevásárló" azonban a Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért (DPSZ), a török kisebbség politikai szervezete. E párt manipulációiról régóta folytak találgatások, ám nemrég bírósági úton is bizonyságot nyert a szavazatvásárlás: egy, a DPSZ színeiben megválasztott községi polgármestert elmarasztalt a bíróság, mert bizonyítottnak látta, hogy választás alkalmával megvesztegetett tíz roma szavazót.
    
A választópolgárok befolyásolásának régi és bevált módszere az emberek megvendégelése ingyen csevapcsicsi (fűszeres húsrudacskák) és sör erejéig, illetve tíz kilogramm búzaliszt osztogatása. Utóbbi idén jött divatba. A befőttesüvegek csavaros fedele (amely hiánycikk volt a 90-es évek elején) vagy a tornacipő mint vesztegetési ajándék viszont már kiment a divatból.
    
A DPSZ hagyományos trükkjének számít a török kivándorlók aktivizálása. Őket választott hazájukból, Törökországból különjáratok hozzák, hogy fontos választókörzetekben élhessenek szavazati jogukkal. A bTV közszolgálati tv-adó szombaton sugárzott riportot, amelyben egy Törökországba kitelepült asszony elmondta: a bulgáriai szavazás fejében ingyenjegyet kapott a volt falujába tartó járatra. Az ilyen utakat reklámozó filmeket heteken át sugározta egy török tv-csatorna.
    
A legújabb módszer egész roma negyedek felgyülemlett adósságainak a kifizetése. Pazardzsik városban a DPSZ például nemrég kiegyenlítette a Tokajto nevű romatelep több év alatt felgyülemlett, tetemes vízdíj-számláját. Számos településen a helyi zálogházak visszaadták a romák által elzálogosított aranytárgyakat, ékszereket, mobiltelefonokat - szavazatokért cserébe. Szokás a romák vagy szegény emberek által hitelbe-hozomra vásárolt áruk ellenértékének gyors kiegyenlítése is. Szilisztrában egy üzletember állta mintegy 50 olyan roma személyi igazolványa kiállításának a költségét, akiknek soha nem voltak hivatalos papírjaik...
    
Az idei évben jött divatba az "ellenőrzött" vagy "testületi voksolás" fogalma. Például azokban a térségekben, ahol Hriszto Kovacski nagyvállalkozó, a Leader párt alapítója több gyárat, bányát és feldolgozó üzemet működtet. Pártja ezekben a térségekben hatalmas sikereket könyvelhet el. Nevüket elhallgató munkásai azt rebesgetik, hogy a főnök felmondással vagy bércsökkentéssel fenyegetőzve bírta rá őket a szavazásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!