Hírek

2009.07.23. 14:34

Vas megye legidősebb embere unokái többségét is túlélte (képgalériával)

Ivánc - Kercsmár Lajos bácsi csütörtökön ünnepelte 105. szülinapját, öt esztendeje él szociális otthonban, korához képest alig van szüksége gyógyszerre. A nála fiatalabbakat, józansága, mértéktartásra, és okos "továbblépésekre" inti.

Varga Nóra

Idén több századik életévét betöltött személyt  is köszönthettünk Vas megyében. A hihetetlenül fiatalos és energikus szombathelyi Scheer Jánosnét,  aki 1909-ben július 4-én született. Lincsi néni szerint a hosszú élet titka nem más, mint a jó társaság, a vidámság, a torna, a tánc és különleges alkalmakkor néhány korty finom pezsgő. 

Gércén  Balogh Károlyné Rácz Margitot ünnepelték nemrég a szerettei századik születésnapja alkalmából. Szerinte azért élt meg ilyen szép kort, mert egész életében sokat dolgozott:  gazdálkodott, földet művelt. Csak disznózsírral főzött, és mindennap megivott egy-két pohár finom házi tejet.

Az ivánci Vas Megyei Szakosított Otthonban dédunokái, ükunokái, rokonai, ismerősei és az intézmény dolgozói köszöntötték 105. születésnapján Kercsmár Lajost, a megye legidősebb emberét. 

1904. július 23-án születtem Hegyháthodászon. Elemi iskolába is ide jártam meséli Lajos bácsi. Az  iskola befejezése után falusi emberként éltem és dolgoztam, földet műveltem, TSZ-ben dolgoztam. Régen méhészkedtem és önkéntes tűzoltóként is tevékenykedtem, viszont katonának nem vittek el a háború idején.  

A faluban, amilyen munka csak volt elvállaltam, mindenkinek és mindenben segítettem  mondja a megye legidősebb embere.   1927-ben kötöttem házasságot, egy fiúgyermekünk született. Túléltem a  feleségemet, aki 1971-ben hunyt el, gyermekemet, és unokáimnak többségét is   sóhajt nagyot.   Most  szép számmal vesznek körül déd- és ükunokáim. Két unokám, öt dédunokám és hat ükunokám van.

Lajos bácsi a századik születésnapját még otthon a szülőfalujában, Hegyháthodászon töltötte, majd saját kérésére került otthonba 2004. augusztus 23-án. Akkor még járóbottal, illetve járókerettel közlekedett, ma már azonban kerekesszékhez kötött. 

Korához képest minimális mennyiségű gyógyszert szed, szellemileg ép és  jó egészségnek örvend. Az utóbbi időben egyszer volt kórházban, a hozzátartozóin kívül a legközelebb hozzá álló ápolónő is  mindennap meglátogatta az intézetből. 

Csendes, nyugodt ember, társai szeretik, jól kijön velük. Szeret beszélgetni mindenkivel, énekelni, történeteket mesélni az életéről. 



A hosszú élet titka Lajos bácsi elmondása szerint élni kell, mindenben mértéket kell tartani, valamint okosan meg kell gondolni mielőtt továbblépünk. Mindenkit józan életre int. Fotó: Benkő Sándor

Képgalériánkért kattintson ide, vagy a fotóra!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!