Hírek

2009.07.11. 05:41

Vérszívók inváziója közeleg

Megyei körkép – A megye területének egy részén még nem okoznak gondot a szúnyogok, ez azonban nem vigasztalja a Rába árterületén élőket. Ijesztő mennyiségben árasztották el a vérszívók a területet, elviselhetetlenné téve a mindennapokat. Irtásra alig van pénz, a védelmi bizottságban most dolgoznak a probléma megoldásán.

Bajdó Bettina


Soha nem látott szúnyoginvázióra kell számítani az idén

Rengeteg a szúnyog, főleg a Rába árterülete mellett fekvő településeken élők panaszkodnak a vérszívók miatt
. Az előrejelzések szerint - az árvíz és a csapadékos idő miatt - soha nem látott szúnyoginvázióra kell számítani az idén. Nem minden településen tudja az önkormányzat finanszírozni az irtást, s ahol van is erre keret, a problémát ott sem oldja meg a védekezés. 


A Rába folyó melletti településeken a szúnyogok miatt ki sem lehet lépni a házból

Szombathelyen egyelőre nem panaszkodnak a szúnyogok miatt. Both Gyula, a Prenor Kft. növényvédelmi szakirányítója elmondta, hogy a levegőből már irtották egyszer a rovarokat, azóta nem volt szükség újabb akcióra. Erre a hétre is beterveztek egy irtást, ám egyelőre nincsen rá szükség.

Sárváron nagy gondot okoz az invázió. Dr. Kulcsár László környezetvédelmi felelős szerint sokan panaszkodnak, mivel a szúnyoghad a turizmusra is negatív hatással van. 


Egy héttel ezelőttig nem is lehetett szúnyoggal találkozni

- Az önkormányzat egy pályázaton nyert pénzt a szúnyogirtáshoz, a költségek 50-60 százalékát állja az állam - folytatta a felelős. - Idén már kétszer volt légi permetezés, s egy héttel ezelőttig nem is lehetett szúnyoggal találkozni, azonban az árvíz óta megváltozott a helyzet. Rengeteg lett a szúnyog, nemcsak a városban, de a Rába folyó egész árterületén. Hiába irtjuk, mivel a környező kistelepüléseken nincs pénz a védekezésre, s onnan visszatelepülnek a szúnyogok a városba.

Kulcsár László hozzátette: eddig soha nem látott mértékű szúnyoginvázióra kell számítani. A jövő héten irtani fogják a rovarokat, ám ez csak rövid ideig jelent megoldást. 


Légi védekezés a szúnyogok ellen

Ugyanez a helyzet Körmenden is - tudtuk meg Gombásné Nardai Ibolya jegyzői feladatokkal megbízott aljegyzőtől.

- Ma lett volna légi védekezés a szúnyogok ellen - hangsúlyozta az aljegyző -, ám az eső miatt nem szállhat fel a gép. Reméljük, hogy napokon belül le tudjuk permetezni a várost, hogy egy kicsit könnyebbé tehessük az itt élők mindennapjait. Jövő héten szakemberek is jönnek a városba, hogy felmérjék a szúnyoghelyzetet.

Csákánydoroszlóban három éve nem kellett permetezni a szúnyogokat, idén azonban az árvíz miatt elviselhetetlenül sok a rovar. A településnek így is szűkös a költségvetése, de Horváth István polgármester elmondta, jövő héten felszáll a repülő, s lepermetezi a szúnyoggal leginkább telített területeket.

Németh László rumi polgármester a környékbeli települések nevében kereste meg lapunkat, hogy elmondja, mekkora gondot jelent a szúnyogprobléma.


A földeken sem lehet dolgozni

- A gyerekeket nem engedhetik ki a szülők a házból, az idősek sem tehetik ki a lábukat, s a földeken sem lehet dolgozni - fűzi hozzá a polgármester. - Szentgotthárdtól Sárvárig a Rába mellett élőknek az árvíz után most a szúnyogokkal kell felvenniük a harcot. Tehetetlenek vagyunk, ugyanis a költségvetésből nem futja a védekezésre. Mivel a rovarok nem jelentenek elemi csapást, ezért a vis maior keretből nem kaphatunk rá pénzt. Csak a megyei önkormányzat segítségében bízunk.

Kovács Ferenc, a megyei védelmi bizottság elnöke úgy nyilatkozott, éppen most mérik fel az igényeket, hogy mekkora területen lenne szükség a szúnyogok elleni védekezésre. A szakemberek készen állnak, az engedélyeket is beszerezték már, hogy az árvíz sújtotta területen lepermetezzenek. Az egyetlen gond, hogy rengeteg pénzbe kerül a védekezés, s ehhez a vis maior keretből nem lehet támogatást kérni. A vezető kiemelte: a regionális idegenforgalmi tanács keretéből próbálnak támogatást kérni, vagy a védelmi bizottság költségvetéséből gazdálkodják ki a pénzt. Ahhoz azonban, hogy hatékony legyen a védekezés, napsütésre lenne szükség. 


Segít a citrom és az ecet is 
■ A szúnyogcsípést legjobb megelőzni. A megelőzés egyetlen hatásos módszere, ha zárt ruházatot viselünk, szúnyogriasztót használunk.
■ A fájdalmas, viszkető szúnyogcsípés hatásos ellenszere a citromlével való bedörzsölés vagy ecetes borogatás. Csillapítható a viszketés a mentolos bedörzsöléssel is.
■ Tanácsos hűsítő gélt is használni, ez nemcsak a viszketés, hanem a csípéstől származó fájdalom enyhítésére is alkalmas.


VN fotók: Benkő Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!