Hírek

2009.07.24. 14:55

Vizsgálat az élményfürdőben történt tragédia miatt - Hiányos szabályozás

Budapest - A rendőrség jelenleg is vizsgálja az Aquaworld élményfürdő szörfmedencéjét figyelő kamera felvételeit - tájékoztatta Sass Oszkár, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese pénteken az MTI-t.

MTI

A rendőrség vizsgálja az Aquaworld kamerájának felvételeit

A rendőrség életvédelmi osztálya halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást. Az élményfürdőben csütörtökön egy 9 éves kisfiú meghalt, miután beleesett a szörfmedence vízelvezető csatornájába.
    
Kelecsényi Ágnes, az Aquaworld marketing és értékesítési igazgatója az MTI-nek azt mondta: úgy tudják, a rendőrségi vizsgálat szombaton is tart majd. Hozzátette: az élményfürdő területén több helyen vannak térfigyelő kamerák, így a teljes belső, illetve külső teret meg tudják figyelni.
    
Kemény Gábor, a fürdőt építtető cég volt műszaki vezetője a Bors pénteki számában azt mondta: "borítékolható" volt egy nagyobb tragédia, mert nem fordítottak elég időt a fürdő biztonságossá tételére. Erre reagálva Kelecsényi Ágnes közölte: minden szakhatósági engedélyük megvolt a működéshez.
    
A műszaki vezető kitért arra is: többen szenvedtek már csonttöréses baleseteket a csúszdákon. Kelecsényi Ágnes ezzel kapcsolatban közölte: kisebb balesetek - elcsúszások, elesések - történtek, mint minden fürdőben, ezek egy része töréssel is járt, de "egy ilyen üzemnél ezek előfordulhatnak".
    
A rendőrségi helyszíni vizsgálatok csütörtökön megtörténtek, pénteken reggel 6 órakor kinyitottak, a szörfmedence zárva maradt, de továbbra is "sok vendég van" - hangsúlyozta Kelecsényi Ágnes.
     
Kelecsényi Ágnes csütörtök este, a tragédiát követően az MTI-nek azt mondta: a 9 éves gyermek a szüleivel volt a fürdő területén. A baleset a szörfmedence területén történt, a körülményeket belső vizsgálat fogja kideríteni. Arról az igazgató nem tudott felvilágosítást adni, hogy a vizsgálat meddig tarthat, hangsúlyozta ugyanakkor: mindenben a hatóságok rendelkezésére állnak.
    
Az Aquaworld a Megyeri híd pesti hídfője mellett épült, a komplexum 86 ezer négyzetméteren terül el. Két részből áll: az Aquaworld Budapest élményfürdőből, valamint egy szálloda csendes fürdőjéből. Az élményfürdőt 72 méter átmérőjű, 5 emelet magasságú óriási kupola fedi - olvasható a létesítmény honlapján.

Hiányos a balesetvédelmi szabályozás és ellenőrzés az élményfürdőknél - szakértő

Hiányos a balesetvédelmi szabályozás és ellenőrzés az úgynevezett mutatványos berendezéseknél, amilyenek például az élményfürdők, körhinták, vagy felfújható ugráló várak - mondta pénteken egy minőségtanúsítványok kiadásával foglalkozó cég vezetője, akit az MTI az Aquaworldben történt gyermektragédia kapcsán kérdezett meg.

Az országban az ÉMI-TÜV SÜD Kft. mellett csupán a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem emelőgép tanszéke foglalkozik e fajta minőségellenőrzéssel. Madaras Gábor ügyvezető igazgató elmondta: ezen a területen csupán általános szabályozás van, amit a gazdasági tárca rendelete tartalmaz. Ám hiányoznak az ellenőrzés részletszabályait rögzítő rendelkezések csakúgy, mint az illetékes önkormányzatok határozott fellépése, hogy érvényt szerezzenek a balesetvédelmi előírásoknak.
    
A kft. például csak akkor ellenőriz, ha az üzemeltető kihívja, az önkormányzatok pedig többnyire nem igyekeznek érvényt szerezni az ellenőrzésekre vonatkozó, amúgy is hézagos szabályoknak - tette hozzá a cégvezető.  
    
A szakember szerint az is rontja a helyzetet, hogy jelenleg csupán az egyes berendezések, egy aquapark esetében például csak a vízforgatók, csúszdák ellenőrzését kell bizonyos időszakonként elvégezni, de a környezetüket, a létesítmény egészét nem. Így történhet, hogy a csúszdák közti járda, vagy egy szerelőakna miatt akkor is balesetveszélyes egy létesítmény, ha az alapvető berendezéseket átvizsgálják.
    
Körhintáknál, ugráló váraknál tipikus probléma, hogy azokat évente egyszer ellenőrzik balesetvédelmi szempontból, aztán kiadják a tanúsítványt, hogy milyen feltételek mellett működtethető biztonságosan a berendezés. Azt viszont már többnyire nem ellenőrzi senki, hogy a következő összeszerelésnél is a tanúsítványnak megfelelően járnak-e el az üzemeltetők. Két évvel ezelőtt például egy tragikus balesetnél a szükséges 12 helyett csupán 4 ponton rögzítették a felfújható ugráló várat, így az lett volna a meglepő, ha előbb, vagy utóbb nem dől össze a játékvár - mondta a szakember.
    
Az újpesti Aquaworldben csütörtökön történt halálos balesetről szólva Madaras Gábor annyit mondott: az eddigi információk alapján feltehetően emberi mulasztás történt, mert ha rendesen rögzítették volna annak a szerelőaknának a fedelét, amelyben a tragédia történt, akkor a kisfiú nem zuhanhatott volna bele, és nem vesztette volna az életét.      

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!