Hírek

2009.08.24. 16:10

8 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a Nemzeti Bank

Budapest - Ötven bázisponttal, 8 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa hétfőn.

MTI

A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. A testület legutóbb július 27-én 100 bázisponttal mérsékelte 8,5 százalékra a jegybanki alapkamatot, a piac akkor 50 bázispontos kamatvágásra számított. További kamatcsökkentésre akkor kerülhet sor, ha az nem veszélyezteti az inflációs kilátásokat, és azt az ország kockázati megítélése is lehetővé teszi - áll a tanács indoklásában.

2011-re tér magához a magyar gazdaság

Értékelésük szerint a nemzetközi környezet ugyan továbbra is bizonytalan, de az elmúlt hónapokban valamelyest stabilizálódott, és a kilátások nem romlottak tovább. A globális és a magyar gazdaság gyors fellendülésére azonban a közeljövőben sem lehet számítani a tanács tagjai szerint. 
    
A hazai gazdaságban 2010 első negyedévében indulhat meg újra a növekedés. Az infláció az adóemelések miatt ugyan átmenetileg meghaladja a középtávú inflációs célt, de 2010 második felében már számottevően elmaradhat attól.
    
A magyar gazdaság visszaesésében a korábban vártnál nagyobb szerepet játszott a belső kereslet hanyatlása, ami elsősorban a vállalati készletek drasztikus leépítéséhez, és a beruházások vártnál nagyobb visszafogásához köthető. Emellett továbbra is erőteljesen csökken a lakosság fogyasztása - jegyzik meg. 
    
A növekvő foglalkoztatottsági és jövedelmi bizonytalanság, valamint a szigorodó hitelezési kondíciók a háztartásokat megtakarításaik növelésére ösztönözik. A magánszektor alkalmazkodásának következtében a külső finanszírozási igény jelentősen mérséklődik.
    
A hosszabb távú inflációs kilátások szempontjából a monetáris tanács a legnagyobb kockázatot abban látja, hogy a sorozatos inflációs sokkok a gazdasági szereplők hosszabb távú inflációs várakozásait is megemelhetik. A belföldi kereslet visszaesése azonban olyan mértékű, hogy az adóintézkedések közvetlen hatásától eltekintve ennek figyelembe vételével is alacsony inflációs környezetet valószínűsít a monetáris tanács. 
    
A globális befektetői hangulat, és ezzel párhuzamosan Magyarország kockázati megítélése a korábbi lényeges javulást követően az elmúlt hónapban érdemben nem változott. A külső finanszírozási igény számottevő csökkenése, valamint a költségvetés kötvénypiaci finanszírozásának újraindítása ugyancsak mérsékli az ország külső finanszírozásával kapcsolatos aggodalmakat.

A túlnyomó többség döntött az 50 bázispontos kamatcsökkentésről

A monetáris tanács tagjainak túlnyomó többsége támogatta az 50 bázispontos kamatcsökkentést - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Hozzátette: a másik javaslat 75 bázispontos kamatcsökkentés volt. Az MTI  információja szerint a kilenc tagú tanácsból nyolcan voltak jelen, köztük a jegybank elnöke és két alelnöke.  Az MNB új inflációs előrejelzésében továbbra is azzal számol, hogy a magyar gazdaság az idén 6,7 százalékkal esik vissza, jövőre pedig további 0,9 százalékkal - jelezte Simor András. 
    
Ugyanakkor a korábbi elemzéshez képest némileg változott a gazdaság szerkezetére vonatkozó prognózis: a belső kereslet a vártnál erősebben csökken, ami elsősorban a vállalati készletek drasztikus leépítéséhez, és a beruházások vártnál nagyobb visszafogásához köthető - magyarázta az elnök. Megjegyezte azt is, hogy a nettó export viszont a vártnál nagyobb lesz, ami az import erőteljes visszaesésével függ össze.  
    
A gazdaság 2011-ben már 3,4 százalékkal nő, az MNB prognózisa szerint - rögzítette Simor András. Nem változtatott idei inflációs előrejelzésén az MNB, így erre az évre továbbra is átlagosan 4,5 százalékot vár, a jövő évit viszont 4,1 százalékra csökkentette a májusi 4,3 százalékról,  míg a 2011. évit 1,9 százalékról 2,1 százalékra emelte.
    
"Megerősíthető a három hónappal ezelőtti állítás, miszerint az alappályán haladva, a tanács által követendő 5-8 negyedéves horizonton az infláció jóval a 3 százalékos cél alá kerül" - jelentette ki az elnök, utalva arra, hogy rövidesen megkezdődnek a jövő évi bértárgyalások. Simor András elmondta azt is: a monetáris tanács úgy látja, hogy az áfa- és jövedékiadó-hatásokat kiszűrve már 2010-ben 3,0 százalék alá kerülhet az infláció.
    
Az új prognózisban a júliusi átlagot figyelembe véve 2010-re 272,1 forintos euró árfolyammal és 71,6 dolláros hordónkénti olajárral számolt a Magyar Nemzeti Bank. A legfontosabb, hogy a monetáris tanács lehetőleg kiszámítható kamatpolitikát folytasson, mivel ez vezethet el oda, hogy céljainkat hosszabb távon alacsonyabb kamatszinten érjük el" - felelte  az elnök az MTI-nek arra a kérdésére, hogy utólag miként értékeli a júliusi egy százalékpontos kamatdöntést, amikor a jegybank elnöke és alelnöke csak fél százalékpontot javasolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!