Hírek

2009.08.25. 21:40

A magyar dal napja: Presser Gábor beteljesült álma

Budapest - "Az idei magyar dal napja olyan lesz, amilyennek korábban megálmodtam: országszerte 22 helyszínen, köztük kilenc vidéki városban hívjuk fel a figyelmet arra, milyen fantasztikus dalkinccsel és tehetségekkel rendelkezünk" - mondta az eseményt kitaláló Presser Gábor kedden Budapesten a szeptember 13-iki rendezvény sajtótájékoztatóján.

MTI

A tavalyi Sziget fesztivál "mínusz egyedik" napja után most másodszor rendezik meg magyar dal napját, amit a szervezők szándéka szerint ezentúl minden év szeptemberének második vasárnapján megtartanak.
    
A fellépők között a magyar rock-, pop-, dzsessz-, nép- és komolyzene ismert előadói lesznek ott, köztük Sebestyén Márta, a Pa-Dö-Dö, a Heaven Street Seven, Charlie, a Pál Utcai Fiúk, a Balaton, a Besh o droM, a Sebő együttes, a 30Y, a Kaláka, a Bëlga, Berki Tamás, Winand Gábor, a Modern Art Orchestra, Peter Ogi, Péterfy Bori és a Love Band, a Kispál és a Borz, Palya Bea, Jamie Winchester, az Ági és a Fiúk, Török Ádám és a Mini, a Kiscsillag, valamint az Isolated.
    
A legkorábbi program szeptember 12-én szombaton éjfélkor kezdődik dj-k fellépésével, a legkésőbbi vasárnap 20 órakor veszi kezdetét a Vígszínházban.
    
"Az egyes programok megszervezésében nagyon sok ember működik közre. Minden helyszíntől azt kértük, hogy ne csak országosan ismert művészek, hanem helyi előadók, zenekarok is lépjenek fel" - mondta Szabó Edit, a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. ügyvezetője. Hozzátette: a tervek szerint szeptember 13-án minden helyszínen egy dal a nemrég elhunyt Cseh Tamás emlékének szól.
    
A fővárosban a Gödör Klubban a hazai alternatív zene előadói várják a közönséget, az óbudai Zichy Kastélyban blues színpad lesz, szintén a III. kerületben a Fő téren Örömzene színpadot állítanak, a Feneketlen tónál gyermekdalok szólnak, a Művészetek Palotája melletti sétányon dzsessznapot tartanak, a Hungexpón pop-rock zene lesz, a Zöld Pardonban áll majd a budapesti Szerzők rockszínpad, a Vígszínház előtti téren a színházi zenekarok randevúznak, komolyzenét a Zeneakadémia kistermében hallgathatnak az érdeklődők, de helyszín lesz a KlubRádió parkolója is.
    
A vidéki helyszínek közé tartozik Győr, ahol a magyar népdal, a várpalotai Thury-vár, ahol a rock és Kecskemét, ahol a világzene lesz a középpontban. Az egri Bazilikában kórusművek, Békéscsabán és Zalaegerszegen színházi dalok csendülnek fel, Miskolc ad helyet a vidéki Szerzők rockszínpadnak, emellett a komáromi erődben és a dunaújvárosi főtéren is lesznek programok. A borsodi megyeszékhelyen aznap lesz a magyarországi rockmúzeum alapkőletétele is.
    
Presser Gábor kitért arra, hogy bár szeptember 13. vasárnap lesz, aznap várhatóan országszerte több hangszerbolt is kinyit, és ki lehet próbálni a hangszereket.
    
A programok nagy része ingyenes, belépőjegyet csak a fővárosi Gödör Klubban, a Zöld Pardonban és a Vígszínházban, valamint a zalaegerszegi színházban, Komáromban, Várpalotán  és Kecskeméten kell váltani.
    
A rendezvényről a Magyar Televízió egész napos műsorfolyammal készül - közölte Várkonyi Attila, a köztévé szórakoztató műsorainak főszerkesztője. Kifejtette, hogy szeptember 13-án élő bejelentkezés lesz Kecskemétről és Miskolcról, és este főműsoridőben számolnak be a vígszínházi koncertről. Utóbbi kapcsán Fesztbaum Béla, a teátrum színművésze elmondta: a műsorban fellép Másik János, Dés László, Geszti Péter, Bródy János, Rúzsa Magdi, Zorán, a színészzenekar, valamint a teátrum társulata. Az este különlegessége lesz, hogy A padlás és a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról dalai Presser Gábor zongorakíséretével szólalnak majd meg.
    
A magyar dal napján a Békés Megyei Jókai Színházban, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban és a szintén zalaegerszegi Griff Bábszínházban is lesznek programok. A fővárosi Zeneakadémián tanárok mellett Marton Éva növendékei is fellépnek.
    
Novák Péter, a Gödör klubbeli koncertek műsorvezetője arról beszélt, hogy a mintegy 14 órás programban az elmúlt három évtized valamennyi fontos magyar underground dala megszólal. Czutor Zoltán, a budapesti és miskolci Szerzők rockszínpad főszervezője azt emelte ki, hogy a magyar dal idei napjára mintegy ötven zenész közreműködésével készült el A Nap dala.
    
Presser Gábor a sajtótájékoztatón bejelentette: a kulturális tárca pályázatán sikerült pénzt nyerniük arra, hogy a jövő számára megfelelően archiválják a magyar dal napja idei történéseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!