Hírek

2009.08.26. 02:25

Közösségi hely a könyvtárban - Információs sarkot avattak az intézményben

Szentgotthárd - A Móra könyvtár rábafüzesi fiókkönyvtárában kialakított Hianzek (az itteni népcsoport, nyelvjárás neve) integrált közösségi hely megnyitó ünnepségét nemrégiben tartották.

Szenkovits Péter

A könyvtár a rábafüzesi Német Kisebbségi Önkormányzattal közösen indult a német belügyminisztérium pályázatán modern információs infrastruktúra kialakítására, tudtuk meg Molnár Piroskától, a Móra Ferenc Könyvtár igazgatójától.

A kisebbségi önkormányzat nem először fogott össze a rábafüzesi városrészen a fiókkönyvtárral. Tavaly decemberben közösen nyitották meg a néprajzi gyűjteményt, amit azóta a helyi könyvtáros gondoz. Idén májusban ugyancsak közös pályázat eredményeképpen emléktáblát avattak a kitelepítés évfordulóján. Mindkét fél célja, hogy a településrész lakói számára értékes programokat szervezzenek, ápolják a nemzetiségi hagyományokat, őrizzék a nyelvet, kultúrát, ugyanakkor modern informatikai eszközökkel tegyék lehetővé az információs szolgáltatásokhoz való hozzáférést.

A könyvtár - közgyűjteményi feladatai mellett - évek óta kulturális missziót is vállal Szentgotthárd városrészein, s igyekszik megteremteni a hozzáférést a korszerű információforrásokhoz. Célja, hogy kényelmes, vonzó közösségi helyet teremtsen a használóknak, ahol az egyéni és a csoportos tanulásra is lehetőség nyílik, fejlett információs technológiával álljon a használók rendelkezésére a kistelepüléseken is. 

Ennek megvalósítása érdekében együttműködési megállapodást kötött a Rábafüzesi Német Kisebbségi Önkormányzattal, hiszen a közös történelmi múlt, a nemzetiségi nyelv és kultúra megőrzése, a fiatalok és az idősek bevezetése a digitális írástudásba közös feladatuk és törekvésük.

Idei közös pályázatukból olyan információs sarkot szereltek fel korszerű technológiával, amely lehetővé teszi a helyi közösség számára a modern információs források elérését, az elektronikus ügyintézést. Az avató- ünnepségre elkészült a helyi német kisebbség honlapja, amely fontos tájékoztató forrás a kisebbség életéről, eseményeiről. A Móra könyvtár által nyújtott széles sávú internet-hozzáféréssel könnyű kapcsolatot tartani a könyvtárba betérőknek távoli rokonaikkal, ismerőseikkel. 

A közeljövőben tanfolyamot szervez a könyvtár a számítógépes ismeretek elterjesztésére, népszerűsítésére. Ezt a törekvést támogatta a német belügyminisztérium pályázata; e forrásból újabb PC-k, fénymásoló és nyomtató került a közösségi térbe.

Nemrégiben tartották az integrált közösségi tér avató- ünnepségét. A pályázaton nyert eszközöket dr. Wenzl Miklós, a Német Kisebbségi Önkormányzatok Vas megyei elnöke adta át. Avató- beszédében hangsúlyozta a fiatalok szerepét a nemzetiségi nyelv és kultúra ápolásában. Mint fogalmazott, a nyelv az identitástól nem választható el. Arra biztatta az ifjakat, tanulják meg elődeik nyelvét, s ez a boldogulásuk záloga is lehet. Az avatóünnepségen a Rábafüzesi Német Asszonykórus is fellépett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!