Hírek

2009.09.30. 17:45

Csicskáztatás a keleti végeken: az önkormányzatoknak nincsen érdemi eszköze

Szarvas - A város fideszes polgármestere szerint az önkormányzatnak nincs érdemi hatásköre a modern kori rabszolgatartás, vagyis a csicskáztatás ellen, ám ennek ellenére a lakossági jelzéseket folyamatosan továbbították a hatóságoknak.

MTI

Babák Mihály szerdai sajtótájékoztatóján Szarvason azt is elmondta: az elmúlt 5-6 évben folyamatosan érkeztek a jelzések a lakosság részéről, hogy egyesek úgy dolgoztatnak általában szociálisan és mentálisan leépült, rendszerint idős, nyugdíjas embereket, hogy a tanyájukon a legelemibb létfeltételeket is alig biztosítják számukra. Az önkormányzatnak már egy vaskos dossziényi anyaga gyűlt össze ezekkel az ügyekkel kapcsolatban, s azokat minden esetben továbbították is az illetékes hatóságoknak, így az ügyészségnek, a rendőrségnek, az adóhivatalnak és a munkaügyi felügyelőségnek is. Szerinte ugyanis a csicskáztatások egyfelől bűnügyek, másfelől azonban sértik a hatályos munkaügyi adótörvényeket is.

A polgármester ugyanakkor nehezményezte, hogy az általuk továbbított lakossági észrevételekre éveken keresztül semmilyen választ nem kaptak a hatóságoktól. Mint mondta, az utóbbi hetekben már lépett a rendőrség, hiszen razziát tartottak az érintett tanyákon, sőt az elmúlt héten már a munkaügyi felügyelőség és az adóhivatal is megjelent a városban. A rendőrség által biztosított ellenőrzések híre azonban kiszivárgott, ezért az adóhivatal munkatársai adótitokra hivatkozva elvonultak a helyszínről.

Babák Mihály mindazonáltal abban bízik, hogy az önkormányzat folyamatos jelzései alapján mégis csak megszületik a szerinte kívánatos együttműködés a hatóságok között, és előbb-utóbb megszűnhet a csicskáztatás a városban. Oltyán Sándor, Szarvas rendőrkapitánya a legutóbbi rendőrségi razziát értékelve elmondta, hogy vizsgálatot folytatnak  személyi szabadság megsértése, valamint bankkártyával való visszaélés és okmányoktól való megfosztás miatt is. A rendőri vezető egyébként hozzátette: évente 5-6 ilyen kiszolgáltatott embert juttatnak vissza a családjaikhoz, de sajnos az is előfordult, hogy már nem fogadták vissza őket.

Babák Mihály ezzel kapcsolatban kijelentette: a város szociális intézményei a maguk részéről mindent elkövetnek, hogy kimentsék ezeket az embereket, s ha az érintett személy egészségi vagy mentális állapota indokolja, akkor gyámhatósági eljárás alá is vonják őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!