Hírek

2009.09.02. 02:28

Csökkenhet a távhő díja Sárváron

Sárvár - A távhő alapdíja szeptembertől csökkent. A gázár-liberalizáció miatt hamarosan a hődíj 8-15 százalékkal csökkenhet a sárvári távhős lakásokban.

Balla Emőke

2006-ban kezdődött Sárváron a távhőről való leválás, ez a folyamat az utóbbi időben jelentős mértékben lassul. Az 1446 távhős lakásból 2006-ban 249 vált le a szolgáltató rendszeréről, s tért át tömbfűtésre. 2009-re ez a szám meghaladja a négyszázat. A sárvári távhőhöz most közel 1000 lakás és számos közintézmény tartozik. Németh Zsolt, a Sárvári Távhő Kft. felügyelőbizottságának az elnöke reméli, hogy a távhőben rejlő lehetőségeket képes lesz hazánk néhány éven belül kiaknázni. 

De ahhoz, hogy ezt elérje az ország, a kormányzatra, az önkormányzatokra, a lakosságra és a távhőre is várnak feladatok. Hangsúlyozta, fél-háromnegyed évvel ezelőtt még az egyedi gázfűtés tűnhetett előnyösebbnek, kimutatások alapján az itt élőknek kisebb összegről jött fűtésszámla, mint a távhős otthonok tulajdonosainak. Németh Zsolt azért kapacitált mindenkit arra, hogy várjon a leválással, mivel előrelátható volt a távhődíjak jelentős változása. A felügyelőbizottság elnöke úgy gondolja, a kivárás jó taktikának bizonyult, hiszen megoldódni látszik a távhős lakásokban élők gondja. A távhő áfája 25 százalékról 18-ra csökkent. 

- Az ármegállapító szerep továbbra is az önkormányzatoknál maradt, viszont 2009 második felétől a Magyar Energetikai Hivatalt kontrollálási jogkörrel ruházták fel, a távhődíjak emelését, csökkentését jóvá kell hagynia - hangsúlyozta Németh Zsolt. - A hőenergia-vásárlásról szóló szerződéseket felülvizsgálta a képviselő-testület, amelyek módosítása nemcsak költségcsökkenést eredményezett, hanem fogyasztóbővítést is: nyárra visszakapcsolták a rendszerre az egyik nagy szállodát, így a távhő gondoskodik a hotel melegvíz-ellátásáról.

A felügyelőbizottság elnöke kifejtette, a szerződésmódosításoknak és a kapcsolt energiatermelésnek köszönhetően szeptember elejétől nyolc százalékkal csökkent a távhő alapdíja. Egy átlag lakásban havonta 500-800 forinttal kell kevesebbet fizetni. De ez még önmagában nem oldja meg a lakók problémáját. A gáz szabadáras termék lett a piacon, így a nagyfogyasztók, jelentősen olcsóbban jutnak a gázhoz, mint az egyedi kisfogyasztók. A sárvári szolgáltató mintegy 40 százalékkal kedvezményesebben tudja beszerezni az input fűtőanyagot.

- Véleményem szerint még az idén, legkésőbb jövő év elején feltehetőleg 8-15 százalékkal csökkenhet a hődíj - mondta Németh Zsolt. - Ősszel dönthet a testület a változás pontos mértékéről. Egy átlagos lakás 150-170 légköbméter, 2010-től 25-30 ezer forinttal lehet kevesebb éves szinten ezeknek az otthonoknak a távhődíja. Hozzá kell tennem, hogy vannak olyan kormányzati előrejelzések, amelyek azt vetítik előre, hogy esetlegesen hét százalékra vinnék le a távhő áfáját. 

Ha a honatyák megszavazzák a szuperkedvezményes áfakulcsot, akkor a jövőben a távhő lehet az egyik legolcsóbb, legkényelmesebb, legkörnyezetkímélőbb és legbiztonságosabb fűtési mód hazánkban. A hátralékokat megpróbáljuk az eddigiekhez képest még szigorúbban kezelni. A válság hatására nem nőtt jelentősen a távhődíjat nem fizetők száma a városban. Az országos adatok szerint a kintlévőségek 8- 15 százalék között vannak. Ez a szám a sárvári távhőnél folyamatosan 8 százalék alatti.

Németh Zsolt szerint az energiatakarékossági intézkedések is fontosak. Szakvélemények szerint 25-30 százalékkal mérsékelhető egy lakásban a hőszükséglet. Sokat nyom a latban, hogyan szigetelték a házat, a nyílászárók mennyire modernek, a ház műszaki berendezései korszerűek-e, karbantartották-e az épületet. 

A felújításokra mindenképpen meg kell találni a szükséges forrásokat, az államnak, az önkormányzatnak és a lakóknak is kell a korszerűsítésre szánniuk. Németh Zsolt az alternatív energiahordozókról is szólt, Sárváron minden lehetőség adott ahhoz, hogy a geotermikus fűtési rendszer kiépülhessen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!