Hírek

2009.09.14. 20:44

Háborús bűntettel gyanúsítanak egy volt csendőrtisztet

Budapest - Háborús bűntett elkövetésének gyanúja miatt hétfőn gyanúsítottként hallgatta ki a Budapesti Nyomozó Ügyészség Képíró Sándor volt csendőrtisztet - közölte Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-vel.

MTI

Az ügyészségi közlemény szerint a bűncselekményt a - mindvégig csak K. Sándorként említett - férfi társtettesként követte el. Az ügyészség rendelkezésére álló adatok szerint 1942. január 23-án a Képíró Sándor által vezetett járőrosztag tagjai - a gyanúsított által beosztottjaihoz továbbított parancs alapján - az úgynevezett "újvidéki tisztogatás" során Újvidéken négy civilt lelőttek.
    
Az ügyészség indítványozta a gyanúsított házi őrizetét, amelyet a Budai Központi Kerületi Bíróság elutasított.
    
A gyanúsított cselekménye a büntető törvénykönyv szerint "egyéb háborús bűntettnek" minősül, amely életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntethető.
    
Képíró Sándor neve szerepel a legkeresettebb náci háborús bűnösök aktuális listáján, amelyet a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ állított össze. A feltételezett náci háborús bűnösöket felkutató szervezet szerint a Magyarországon élő 95 éves férfi a világháború után büntetlen maradt, bár 1942-ben magyar csendőrtisztként Újvidéken részt vett több mint ezer zsidó, roma és szerb civil megölésében. Képíró Sándor - aki a háború után évtizedekig Argentínában élt, és 1996-ban tért vissza Magyarországra - tagadja a vádat.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!