Hírek

2009.09.09. 02:25

Jurtás tiltakozók: nem lehet itt égető!

Szentgotthárd - Mint ismeretes, csaknem két hétig állt a tervezett hulladékégető helyével szemben az a jurta, ahol több-kevesebb ideig sokan nem vettek magukhoz ételt, hogy így (is) tiltakozzanak a tervezett beruházás ellen.

Szenkovits Péter

Igen nagy hazai - és osztrák - médiaérdeklődés kísérte a nem mindennapi eseménysort, amelynek a fő motorja a szentgotthárdi Pronas Civil Összefogás Egyesület volt Soós Zoltán elnök vezetésével, továbbá Oldal József, a jurta tulajdonosa, aki öt egész napon át éhezett, valamint Schvaecz József őrségi fogadós, illetve még nagyon sokan mások is.

E sorok írója ugyan csak néhány órát töltött a jurta előtti területen (így persze nem volt nehéz kibírni az éhezést), ami leginkább arra volt hivatott, hogy valójában - akárcsak a többi sajtóorgánum képviselője - kifejezze a Vas Népe szolidaritását mindazokkal, akiket felháborít, hogy az osztrákok a határ mentén néhány száz méterrel olyan létesítményt kívánnak fölépíteni, amelynek számos negatív környezeti hatása lenne Szentgotthárd és a térség lakóira, az Őrségi Nemzeti Parkra. Ezt magyar és osztrák - független - szakemberek, civil szervezetek is egyértelműen bizonyították már; más kérdés, hogy a bécsi illetékesek miként döntenek majd...

A jurtát nem csak a környékbeliek keresték föl, messzebbről is érkeztek szimpatizánsok.

A sárvári Janicki Lászlóné, Margit néni (mivel nem titkolja korát, ezért leírjuk: 78 éves) elmondta: Nem hagyhatják a magyarok, hogy ez a csúfság itt megépüljön... Mindig mindenben keresem a szépet, a tisztaságot, a gyógyulást. Vallom, hogy a betegségtudatból egészségtudatot, a haláltudatból örökléttudatot lehet formálni. De ha valaki mellett egy hulladékégető épül, illetve működik, mindezt aligha lehetne megvalósítani .

Józsi Sándor huszonéves fiatalember a Pronast képviselte. Nem szeretnénk szennyezett levegőben élni. Nem szeretném, ha a júliusban született Jázmin nevű kislányunk füstben nőne fel. Minden jó ügy mellett kiállok , szögezi le a sárvári, középkorú Németh Lajos. Az írástudók üljenek le, beszéljék meg a dolgokat.

Hoztuk az ásót, leszúrtuk itt, majd Oldal József barátommal fölállítottuk ezt a jurtát egy nap alatt. Nem vagyok hajlandó tudomásul venni, hogy ezen a vidéken egy égetőnek akárcsak a gondolata is fölmerülhessen , jelenti ki Schvaecz József őrségi fogadós. Mindennap kijövök ide, van, amikor kétszer is. S akikkel itt megismerkedtem, azok egytől-egyig jó emberek. Megnyugszom, amikor beszélgetünk. És tudom, ha mégis megépülne, az mindenre negatív hatással lenne. A szellemiségünk hozott ide, hangsúlyozza a sárvári Radó Zoltánné Piroska. Hiszem, hogy nem lehet itt égető!

Megérkezett Soós Zoltán is. Jó a visszhangja a tiltakozásnak a szomszédos osztrák településeken élők körében is. Látják, tudják, mi ellen tüntetünk...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!