Hírek

2009.09.30. 02:27

Mintavétel a folyóból

Szentgotthárd - A Rába Munkacsoport tagjai csütörtökön újabb mintákat vesznek a Rábából. A mintavételezést először Alsószölnöknél kezdik és Gotthárdon folytatják. A teljes felmérésről 2010. június végére készül el a jelentés.

Szenkovits Péter

Az elmúlt években a Rábán történt pozitív változások kapcsán Nádor István, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság direktora foglalta össze a legfontosabb történéseket. Mint az ismeretes: a korábbi időszakban a szentgotthárdi duzzasztónál mutatkozó habzási jelenség olyan mértékű volt, hogy annak megszüntetése, illetve a víz minőségének, a folyó állapotának javítása miatt Magyarország és Ausztria létrehozta 2007 májusában a kétoldalú Rába Akciócsoportot, amely néhány hónappal később már Rába Munkacsoportként tevékenykedett. Megemlítendő s egyáltalán nem mellékesen, hogy a szentgotthárdi horgászok, továbbá a városvezetés, aktivisták sokasága, a Pronas Civil Összefogás tagjai és más székhelyű szervezetek is számos - országos, továbbá nemzetközi visszhangot is kiváltó - akciót indítottak, kezdeményeztek azért, hogy a folyót, annak élővilágát és környezetét megmentsék a pusztulástól.

Az Akcióprogram során számos eredmény született. 2007-ben Ausztriában a bőrgyárakkal szemben szigorúbb környezetvédelmi határértékeket vezettek be; ezek betartását azóta is folyamatosan figyelemmel kísérik a magyar vízügyesek (is). Tavaly nyáron - mintegy tizennyolcmillió forint hazai költségvetési forrás felhasználásával - lezajlott a Rába-survey (szörvéjnek ejtendő), azaz a forrásvidéktől a Duna torkolatáig közös vízminőségi hossz-szelvényvizsgálat készült. Az adatfelvétel kiterjedt a főbb mellékvízfolyásokra, a legjelentősebb kommunális, ipari szennyvízkibocsátásokra, hogy megállapítsák azok vízminőségre gya- korolt hatását.

A tavalyi tapasztalatok figyelembevétele mellett a Rába-surveyt az idén is megcsinálják, de immár a kémiai vizsgálatok mellett biológiai vizsgálatok is folynak. A kémiai vizsgálathoz a mintavételezés jelenleg is folyik. A múlt héten kezdődött, és várhatóan a jövő hét közepén fejeződik be. Október elsején - csütörtökön - Alsószölnökön kezdődik a mintavétel, és Szentgotthárdon folytatódik. A teljes felmérésről 2010. június végére készül el a jelentés. Az Akcióprogram végrehajtása érdekében átfogó koncepcióterv készült el a határtérségi Rába (Rába-szurdok és Körmend közti szakasz) rehabilitációjára. Egy ProRaab(a) árvízi előrejelző projekt mellett elindították az Openwehr nevűt is. Utóbbi három duzzasztó - Hohen-brugg, Neumark és Szentgotthárd - átépítését tartalmazza, kiemelten az átjárhatóság megteremtését. A szentgotthárdi duzzasztónál a statikai állapot javításán túl hallépcső és kenucsúszda is épül majd az úgynevezett Víz keret-irányelv szellemének megfelelően. A teljes Openwehr projekt becsült összköltsége körülbelül kétmilló euró lesz, melynek mintegy a felét Szentgotthárdon használják fel. Az uniós támogatás 85 százalékos. Egyébként a ProRaab(a) modell létrehozása csaknem 1,2 millió euróba kerül, az uniós finanszírozás itt is 85 százalékos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!