Hírek

2009.09.07. 16:45

Nemzetiségi vita

A Szlovén Nemzeti Párt (SNS) vezetője, Zmago Jelincic nemrég kifejtette: meg kell szüntetni az őshonos nemzetiségiek üléseit. A pártvezérnél az verhette ki a biztosítékot, hogy Battelli javasolta: egyformán ítéljék el a nácizmust és a sztálinizmust.

Kozma Gábor

Képünkön  Göncz László (jobbra) egy képtári könyvbemutatón

A szélsőségekre amúgy is jellemző, hogy mindig magukra vesznek valamilyen mundért. Jelincic  úgy tűnik, a régi, fénylő Jugoszlávia  köntösét öltené magára. Hivatkozik arra is, hogy csak Szlovéniában van képviseletük a kisebbségeknek, más országban ez csak téma. Úgy fogalmazott, hogy mind a magyar, mind az olasz honatyaanyaországa érdekeit jeleníti meg. Mármint a parlamenti üléseit,  majd  elvenné a mandátumot a magyar kisebbséget képviselő lendvai dr. Göncz Lászlótól és az olasz Roberto Batellitől. ndoka: ósdi szocialista vívmányról van szó. Az SNS vezére  szerint  a magyarok a kétnyelvű oktatást a  szlovén ajkú,  magyarul beszélő tanárok ellen fordítják.

Battelli hülyeségnek nyilvánította az SNS-törekvést, Göncz László pedig emígy vélekedett lapunknak: 
- Szlovén Nacionalista Párt elnökének legújabb javaslata, amely az őshonos nemzeti közösségek országgyűlési képviselői helyének a megszüntetésére irányul, elfér az említett párt eléggé szélsőséges,  általános retorikájában. Mégis némi meglepetéssel fogadtam a hírt - fogalmazott a politikus. Majd így folytatta: - Természetesen egyértelműen visszautasítottam a javaslat érveléseként feltüntetett állítást, hogy az olasz és magyar nemzeti közösségek államellenes tevékenységet, illetve magatartásformát fejtenek ki Szlovéniában. Hangsúlyoztam, hogy a magyar közösség erőteljesen törekszik az anyanyelv, a nemzeti tudat és a magyar kultúra megőrzésére a Muravidéken. Azonban tevékenységét messzemenően a törvény adta kereteken belül végzi. Nem törekszik provokációra, mi több, a magyar közösség tagjai magas szintű lojalitást tanúsítanak a szlovén állam iránt.   Az ilyen jellegű, szélsőséges megnyivánulások feleslegesen borzolják a kedélyeket  - szögezte le a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!