Hírek

2009.09.28. 22:47

Stumpf: új államosításra és erős közigazgatásra van szükség

Nyíregyháza - Sok területen új államosításra van szükség, mivel a gazdasági-pénzügyi válság felhívta a figyelmet az állam szerepének megerősítésére - mondta Stumpf István, az egykori Orbán-kormány kancelláriaminisztere, a Századvég Alapítvány elnöke hétfőn Nyíregyházán, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete (MKKSZ) akadémiájának előadásán.

MTI

A volt miniszter a rendezvény szünetében tartott sajtótájékoztatón kifejtette: az új államosításnak az egészségügyet és az oktatást mindenképpen érintenie kell, hiszen ezek olyan fontos feladatok, amelyet senki másra nem lehet átruházni.
 
Stumpf István megjegyezte: az egészségügy és az oktatás ezért is kiemelten fontos, mert nagyban befolyásolja a nemzet teljesítményét rövid-, közép- és hosszú távon egyaránt. 
    

Az erős állam létrehozásának feltételeként említette a közmegegyezést, a nemzeti minimum meghatározását a kérdéskörben, ami megkönnyíti és garantálja az elengedhetetlen változtatások véghezvitelét.
    
Az alapítványi vezető hozzáfűzte azt is, hogy olyan köztisztviselőkre és közalkalmazottakra van szükség, akik életpályaként fogják fel hivatásukat, s folyamatosan képzik magukat a feladatok színvonalas ellátásához. 
    
Fehér József, az MKKSZ főtitkára szerint szükség van erős közigazgatás megszervezésére, hiszen jó szakmai háttér nélkül az állam nem láthatja el sikeresen feladatait. Kialakításához alapkérdésnek nevezte a köztisztviselők és közalkalmazottak önbecsülésének visszaállítását, amit szerinte az utóbbi 3-4 év tépázott meg, amikor "a költségvetési nehézségekért az MSZP-SZDSZ-kormány a közigazgatás dolgozóit tette bűnbakká".
   
Állította: szükség van a törvényesség helyreállítására is, az intézményeknek maradéktalanul be kell tartaniuk a rendelkezéseket, másként "nem lehet jogkövető magatartást elvárni másoktól".
   
Szólt arról is, hogy elengedhetetlen a "szakmai súly" visszaállítására, kijelentve: "példa nélküli, ahogy a politika betüremkedett a közigazgatási intézményrendszerbe".
   
Mivel a köztisztviselők és közalkalmazottak 60 százaléka 50 éven felüli, a helyükre lépők felkészítéséről már most gondoskodni kellene - mondta a főtitkár, hozzátéve, a közigazgatási feladatok ellátása külön tudást igényel, amelyet csak a munka során sajátíthatnak el a jó alapképzettséggel rendelkezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!