Hírek

2009.10.13. 12:32

Életfát faragnak a faluközpontban

Életfát farag Szalafőn Milkovics Jenő Baranya megyei fafaragó. A mű a község hét szerét ábrázolja. A tervek szerint a hét végére készül el az alkotás.

Varga Nóra

Igazi látványosság a falu központjában alkotó művész. A közel hétméteres tölgyfát reggeltől sötétedésig faragja Milkovics Jenő. Rengeteg turista áll meg, nézi meg a készülő életfát, s vált néhány szót a művésszel. A szalafői életfa nem azonos a régi korok kultikus életfáival. Ez az alkotás egy speciális motívumszobor, azért nevezik mégis életfának, mert a rá vésett jelek, alakok  egytől-egyik az életet, a gyarapodást szimbolizálják.

- A véletlenek sorozatának köszönhetően faragok most életfát Szalafőn - emeli ki a fafaragó. - Néhány éve itt nyaraltam a faluban, a polgármesterék vendégházában foglaltam szállást. Lugosi Arnold, a település első embere, arról érdeklődött,  tudom-e, ki készítette a Baranya megyében lévő életfákat, mivel szeretne egy azokhoz hasonlót Szalafőre. Mondtam neki, hogy azokat az alkotásokat én és tizenöt, határainkon túl élő magyar fafaragó készítette. Rögtön felkért, készítsek életfát Szalafőnek is. Télen sikerült engedélyt szerezniük a szalafőieknek egy tölgyfa kitermeléséhez, amelyről azt vélték, hogy alkalmas lesz életfának, azonban a tölgy vágás közben kettéhasadt. A Szala-patak partján leltek rá a helyiek a  következő alapanyagra, amelynek hét ága van - annyi, ahány szere a településnek - , s a fát úgy lehet betájolni, hogy az  ágak pont a szerek irányába mutassanak.

Az életfa törzsére a falu címerét véste az alkotó, az ágakon pedig a szerek különlegességei, egyedi jellemzői jelennek meg. A lakók segítenek a művésznek eldönteni, hogy milyen motívumokat véssen. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!