Hírek

2009.10.25. 17:09

Hetven éve egyesítették a falut

Emlékművet avattak, s bemutatták a falu helytörténeti könyvét is Táplánszentkereszt hetvenedik évfordulója alkalmából szombaton. A megemlékezésre sokan kilátogattak.

Maróthy Andrea


A hideg ellenére szép számban gyűltek össze fiatalok és idősek szombaton a táplánszentkereszti parkban, ahol a falu egyesítésének hetvenedeik évfordulója alkalmából Kovács Ferenccel, a Megyei Közgyűlés elnökével, Hende Csaba országgyűlési képviselővel és dr. Kovács Lászlóval, a község  alpolgármesterével emlékművet avattak, valamint az 1000 éves Vas megye tiszteletére szalagot kötöttek Táplánszentkereszt zászlajára.  Az eseményen jelen volt  dr. Sill Aba Ferenc plébános is, aki  megáldotta az emlékművet, s a képviselők által felkötött szalagot.

Az ünnepség az átadást követően a zsúfolásig telt Jókai Mór Művelődési Házban folytatódott, ahol a falu polgármestere, Perl János is beszédet mondott. A polgármester a hetven évvel ezelőtti egyesülésről, az összefogás napjainkban is fontos szerepéről, s a  tervekről beszélt.

Perl János bízik Táplánszentkereszt további fejlődésében. Mint mondta, minden pályázati lehetőséget kihasználnak, s nem adják fel a harcot egy-egy sikertelen próbálkozás miatt. Nem rég közel 200 millió forintot nyert a falu önkormányzata, melyet az iskola fejlesztésére használnak fel.

-  Várhatóan jövő nyárra megvalósulhat a beruházás, így az általános iskola új osztálytermekkel, s egy multi funkciós tornateremmel bővülhet  - árulta el a polgármester, aki hozzátette, további 210 millió forintot nyertek egy pályázaton a helyi vállalkozások, egyesületek, melynek köszönhetően sor kerülhet több épület  a templom, a kastélyok  felújítására, sőt akár új épületek létesítésére is. Perl János beszédében hangsúlyozta: szeretné mindazt biztosítani a lakosoknak, amire egy falu közösségének szüksége van, ezért a továbbiakban is  nagy figyelmet fordít a az oktatás, a közlekedés fejlesztésére, s a kulturális élet támogatására.

A köszöntő után az 1939-ben született táplánszentkereszti polgárokat is felköszöntötték. Az évforduló alkalmából a szentkereszti templomban Kereszturiné Pintér Mária Táplánszentkereszt a XIII. századtól napjainkig című helytörténeti könyvét is bemutatták. A falu életéről szóló kiadványt minden tápláni család átvehette az ünnepségen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!