Hírek

2009.10.27. 15:58

Zuschlag-ügy: fiktív számlák és telephely, befolyásos vádlott

Egy tanú szerint Zuschlag János részben szóban, részben írásban megkapta a telefonlehallgatásairól készített anyagokat.

MTI

Zuschlag János értesített arról, hogy telefonbeszélgetéseit lehallgatják, sőt megkapta a lehallgatott beszélgetések írott anyagát is - közölte a Zuschlag-per keddi tárgyalási napján kihallgatott tanú a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon. Fodor Endre tanácsvezető bíró kérdésére a tanú elmondta: Szentendrén történt, hogy Zuschlag János egy lakóparkban közölte vele: telefonját lehallgatják, ezért arra kérte, ha beszélnek, akkor vegye figyelembe ezt a tényt.

"Nem mondta, hogy kitől származik az információ, de azt közölte, hogy attól a csoporttól kapta az információt a lehallgatásról, akik szervezik ezt a tevékenységet" - mondta a tanú. A tanú emlékezete szerint Zuschlag János arról is beszélt neki, hogy részben szóban kapott információkat a lehallgatott telefonbeszélgetések tartalmáról, illetve kapott leírt anyagot is; azt viszont a tanú nem tudta, hogy papíron, vagy elektronikus úton.

A tanácsvezető bíró a tanú nyomozati szakban tett vallomását is felolvasta, amely szerint Zuschlag János arról is beszámolt neki, hogy folyamatosan olvasta a telefonbeszélgetésekről, az operatív tiszt által készített kivonatos anyagokat, melyekből kihúztak olyan részeket, melyek nagyon kedvezőtlenül érintették volna.

A tanú, aki egyébként orvos, elmondta, hogy 2001-ben és 2002-ben olyan cégnél dolgozott, amely kórházban használt anyagok kereskedelmével foglakozott. Így szállítóként kapcsolatba került a kiskunhalasi kórház laboratóriumával, majd megismerkedett a város közéletének ismert tagjával, Zuschlag Jánossal.
 
A tanú szerint Zuschlag Jánost befolyásos személynek ismerte meg, akivel jó volt szoros kapcsolatba kerülni, mert első kézből kapott információkat a  politikai életről. A bíró kérdésére, hogy miért tett terhelő vallomást a nyomozás során a tanú, elmondta: sokáig próbált olyan vallomást tenni, ami Zuschlag Jánosra nem kedvezőtlen, de amikor az ügyészségen bizonyos dokumentumokkal szembesítették, kénytelen volt részletes vallomást tenni.

Zuschlag János kérte, hogy a cég telephelyére bejelenthessen civil szervezeteket, amelyek pályázatokon indultak.
   
"A fővárosi önkormányzathoz csak úgy lehetett pályázatot beadni, ha a pályázó szervezetnek Budapesten bejelentett címe volt" - mondta a tanú, aki a cég vezetőjével együtt hozzájárult ahhoz, hogy a cég telephelyére bejelentkezett több, Zuschlag Jánoshoz köthető szervezet. A technikai részleteket a cég vezetője Őri András negyedrendű vádlottal beszélte meg.
 
A tanú és főnöke nem látott problémát abban, hogy a civil szervezetek postai küldeményeit átvették, majd átadták Zuschlag János valamelyik munkatársának, illetve átküldték a Képviselői Irodaházba. 2002-ben vagy 2003-ban Zuschlag azzal a kéréssel fordult a tanúhoz, hogy számlákra volna szüksége, mert nem tud teljes mértékben elszámolni a pályázatokon nyert pénzekkel.

A tanú elmondta, hogy a cég nevében adtak számlákat Zuschlag Jánosnak, mert főnökével együtt arra számítottak, hogy cserében üzleti haszon származhat Zuschlag János kapcsolatrendszere révén. Zuschlag folyton hangoztatta, hogy milyen nehéz fiktív számlákat szerezni - fűzte hozzá a tanú.

A tanú szerint Zuschlag Jánossal történt beszélgetés alapján az volt a benyomása, hogy a pénzügyi folyamatokat Gerő Dániel irányította, aki a Fibisz pénzügyeiért volt felelős, de tudott róla Ujhelyi István, a Fibisz akkori elnöke is. A tanú beszámolt arról: a nyomozás elindulása után egy bajai halászléfőző eseményen Zuschlag János bemutatta Ujhelyi Istvánnak. A találkozón Zuschlag az elindult nyomozásról is beszélt, amire Ujhelyi István megjegyezte: jó lenne, ha a számlákkal minden rendben lenne. 

A bíró kérdésére a tanú beszámolt arról, hogy az elsőrendű vádlottal Szentendrén egy lakóparkban szomszédok voltak. Az ingatlant a tanú közvetítésével vette meg Zuschlag János. Tudomása szerint Zuschlag János édesanyja szerepel a lakás vevőjeként, de az elsőrendű vádlott fizette ki a lakás vételárának nagyobb részét.
 
A tanú a nyomozati szakban tett vallomásában kitért arra, hogy a nyomozás elindulása után is kapcsolatban állt Zuschlag Jánossal, aki együttműködést kért tőle.   A tanú Zuschlag Jánostól arról is tudomást szerzett, hogy az elsőrendű vádlott ellen indított APEH-vizsgálat miatt több személytől kért olyan szerződést, melyekkel nagyobb összegű kölcsönök felvételét igazolta, mert nem tudott elszámolni a legális jövedelméhez képest nagyobb vagyonával.

A tanú emlékezete szerint Zuschlag János elmondta neki, hogy többek között Mesterházy Attila és Havas Szófia szocialista képviselőkkel kötött olyan szerződéseket, melyekben nagyobb összegű kölcsönök felvételét ismerte el. Zuschlag János észrevételt tett, mely szerint a "Zuschlag Jánostól hallottam" kezdetű tanúvallomások nem felelnek meg a valóságnak.

Zuschlag János ugyanakkor elismerte: ő kérte meg a tanút, hogy engedje meg a civil szervezetek bejelentését a cég telephelyére, valamint azt is, hogy fiktív számlákat kért tőle.

"Én semmit nem tudtam arról, hogy engem lehallgatnak így semmit nem közölhettem vele" - tette hozzá Zuschlag János.

Zuschlag János valótlannak nevezte a tanú vallomásának azt a részét is, mely szerint Mesterházy Attilától és Havas Szófiától kölcsönszerződést kért volna.  A tanú kitért Zuschlag János észrevételére, mely szerint az ügyészség befolyásolta volna. Az ügyészség nem befolyásolt a vallomásom megtételekor - közölte a tanú.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!