Hírek

2009.11.02. 19:48

Szociális kártya két településen

Novembertől használhatják a segélyezettek a szociális kártyát a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Monokon.

MTI

Szepessy Zsolt, a település független polgármestere az MTI-vel hétfőn közölte: a szociális kártyára a törvény szerinti arányban utalja rá az önkormányzat a támogatást, tehát amit csak készpénzben lehet adni, azt továbbra is készpénzben fizetik ki. Az összegek havi ütemezésben kerülnek majd a kártyákra. Monokon öt helyen lehet használni az utalványkártyákat, illetve az egész ország területén elfogadják azt a kártyakibocsátó céggel szerződött üzletek - ismertette a részleteket.

A szociális kártya bevezetése mellett október 20-án döntött Monok képviselő-testülete. A polgármester akkor elmondta: a község tíz képviselőjéből heten voltak jelen a voksoláson, közülük hatan igennel, egy képviselő nemmel szavazott. A monoki döntés szerint a szociális segély 60 százalékát kártyára utalja az önkormányzat, 40 százalékát pedig készpénzben kapják az érintettek. 
 
A szociális kártyával csak a szerződéses elfogadóhelyeken lehet fizetni, s csak a rendeletben meghatározott árucikkeket és szolgáltatásokat lehet megvásárolni, illetve igénybe venni, például - egyebek mellett - általános élelmiszert, ruházati termékeket, tanszert, tisztító- és tisztálkodó szereket, gyógyszert, tüzelőt, a távfűtés, a víz, a gáz, a villany, a lakbér, és a lakáshitel-törlesztés költségeit.

Békés megyében az újkígyósi önkormányzat már átutalta az átmeneti segély, valamint a lakásfenntartási támogatásra jogosultak kártyájára az átlagosan 5 és 10 ezer forint közötti összegeket.

Szebellédi Zoltán, aki 2006-ban a KDNP, a Fidesz és a Gazdakör színeiben nyerte el a polgármesteri székét, az MTI-nek hétfőn elmondta: a városban megközelítőleg 200-300 ember jogosult erre az ellátásra, és számukra a kártyát szerdán adják át. Pontosítják az elfogadóhelyeket, már megegyeztek - mások mellett - az energia- és vízszolgáltatókkal és több élelmiszerbolt vezetőjével. A polgármester az MTI érdeklődésre cáfolta, hogy ezzel az intézkedéssel nehéz helyzetbe hozták volna a rászorultakat, mert, mint mondta, egyelőre havonta átlagosan 5 és 10 ezer forint átutalásáról van szó. Hozzátette: abban bízik, hogy a kártyákra átutalt pénzt nem lehet italra, cigarettára vagy játékgépre költeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!