Hírek

2009.12.03. 16:40

Rendkívüli év volt - A téli időjárás, az eső és az ár sem kímélte a megyét

A gyakorlatok helyett az idén bekövetkezett katasztrófákra koncentráltak a megyei védelmi bizottság csütörtöki kihelyezett ülésén, amelyet a börtönben tartottak.

Nagy Ildikó

Több szempontból is rendhagyó volt a Vas Megyei Védelmi Bizottság  csütörtöki ülése. Egyrészt a helyszín miatt, hiszen az összejövetelt a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben tartották. De a napirendi pontok tekintetében is különleges volt az ülés, hiszen míg korábban főleg a polgári- és katasztrófavédelmi gyakorlatok végrehajtásáról esett szó, ezúttal az élet adta a témát. Erre utalt köszöntőjében Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés  és egyúttal a megyei védelmi bizottság elnöke is.

Január végén a rendkívüli időjárás miatt több őrségi település maradt áram nélkül, júniusban Kőszeg-hegyalját öntötte el a hegyről lezúduló esővíz, majd a Rábán levonuló árhullám állította nehéz feladat elé a védekezésben részt vevő hatóságokat és szervezeteket, utána pedig a szúnyoginvázió ellen kellett küzdeni sorolta az idei, valóban rendkívüli év történéseit  Csikós-Nagy József,  a bizottság titkára.

A bizottsági ülés remek alkalom volt arra, hogy egy bizonyos idő eltelte után ki-ki levonja a tanulságokat, és megossza azt a többi szervezet, illetve település képviselőivel.

A januári, Vas megyében 26 települést érintő áramellátási zavarokról Vilics Ernő, az E-ON régióvezetője tájékoztatta a hallgatóságot. A Rábán levonuló árhullám több települést is nehéz helyzetbe hozott, a védekezésről és a sokszor kritikussá vált helyzet kezeléséről  Nádor István, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója, Bebes István, Körmend és Horváth István, Csákánydoroszló polgármestere, valamint dr. Halmosi Zsolt dandártábornok, megyei rendőr-főkapitány és Palkó Imre, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság első embere számolt be.

A Kőszeg-hegyaljai özönvíz tanulságait  Huber László kőszegi és Horváth Miklós velemi polgármester foglalták össze. Több előadó is hangsúlyozta a kommunikáció fontosságát, e szempontból több kritikát is kapott az áramszolgáltató, amelynek telefonos ügyfélszolgálatát nem, vagy csak nagyon nehezen  érték el a bajba jutott emberek.

Mindezek ellenére elmondható, hogy a rendkívüli helyzeteket jól kezelték a különböző szervezetek  tűzoltók, rendőrök, katasztrófa- és polgári védelmisek,  vízügyi szakemberek  amelyek az önkormányzatokkal és a lakossággal is együtt tudtak működni.

Helytállásért elismerés

A Vas Megyei Védelmi Bizottság ülésén Kovács Ferenc elnök okleveleket és tárgyjutalmakat adott át azoknak, akik a megyét ért természeti katasztrófák idején helyt álltak. A helyi védelmi bizottságok elnökeként tevékenykedő polgármesterek mellett rendőrök, tűzoltók, polgári- és katasztrófavédelmi szakemberek is elismerésben részesültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!