Hírek

2010.01.21. 16:19

Játszva tanultak a gimnazisták

Interaktív környezetvédelmi drámajáték részesei lehettek csütörtökön a celldömölki Berzsenyi gimnázium 9. évfolyamos tanulói. A Kacskaringók virtustársulat a diákokat is bevonta a játékba.

Nagy Ildikó

Hogyan tegyük nyitottabbá a fiatalokat a környezeti kérdések iránt? Hogyan beszéljünk nekik globális problémákról közhelyek nélkül? E kérdésekre is kereste és végül meg is találta a választ a csomagolási hulladék újrahasznosítását koordináló Öko-Pannon Nonprofit Kft., amely oktatóprogramjai révén a gyermekeket és a fiatalokat is próbálja rászoktatni a szelektív hulladékgyűjtésre és nem utolsósorban a környezettudatos gondolkodásra.

A szervezet az öt drámapedagógusból álló Kacskaringók virtustársulat közreműködésével hozta létre azt a kétórás előadást, amelyet az ország középiskoláiban mutatnak be. Csütörtökön a celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium két kilencedik évfolyamos osztálya lehetett aktív részese a Mi van? című környezetvédelmi drámajátéknak.

A Hajós Zsuzsa író és rendező által  jegyzett, Csordás Anett, Urbán Zsanett, Egervári György és Nyári Arnold előadásában színre kerülő darabban egy család  anya, apa, fiú- és lánygyermek életébe kukkanthattak be a diákok.

A környezetvédelmi drámajáték Misi, a természettől (még) el nem szakadt, a környezetéért (még) aggódó tizenéves kamasz szemszögéből láttatta a világot. A fiú először a húga szemét nyitotta fel, majd végül a szülőkről is lekerült a darab elején viselt úszószemüveg.

A drámajáték lényege az volt, hogy a berzsenyis diákokkal mondassa ki, mi mindent kell megváltoztatni az életünkben ahhoz, hogy kíméljük, és ne romboljuk a környezetünket.

A tanév során számos tanórán  fizika, földrajz, kémia  szóba kerül a környezetvédelem, ez az előadás azonban  más szemszögből, egészen más módszerekkel  a megdöbbentéssel, az elgondolkodtatással  hatott a diákokra  mondta el a drámajátékot figyelemmel kísérő  Fehérné Gyömörey Katalin, aki kémiatanárként is érdeklődéssel figyelte az előadást. 

A Kacskaringók virtustársulat eddig száz alkalommal adta elő a drámajátékot. A darabban szereplő drámapedagógusok egyöntetű véleménye, hogy a vidéki diákok sokkal érzékenyebbek a környezeti kérdések iránt, és könnyebb őket bevonni a közös játékba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!