Hírek

2010.01.04. 12:07

Több pont kell a továbbtanuláshoz

Másfél hónap alatt kell eldönteniük a végzősöknek, hogy melyik felsőoktatási intézményben szeretnék folytatni tanulmányaikat.

Bajdó Bettina

Idén 56 ezer, államilag támogatott hallgatót vehetnek fel alapképzésre, egységes, osztatlan képzésre és felsőfokú szakképzésre.

Szeptembertől a mesterképzések száma tovább bővül, több mint 325 szakot hirdetnek meg, több mint 19 ezer  hellyel. A mesterképzési számok meghatározásánál figyelembe vették, hogy 2007-ben hányan tanultak az alapképzésben, hiszen idén ők jelentkezhetnek a képzésre.

December 15-én jelent meg a Felsőoktatási felvételi tájékoztató mindkét kötete (érettségizetteknek és diplomásoknak), valamint az interneten is lehet kutakodni az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapján az előre meghirdetett képzések között. A határidő szoros, február 15-ig kell jelentkezni a szeptemberében induló szakokra, az elektronikus jelentkezés hitelesítésének határideje pedig február 23-a.

Az érettségit, nyelvvizsgát, felsőfokú végzettséget igazoló dokumentumok benyújtására, valamint a megjelölt szakok sorrendjének végső meghatározására a határidő 2010. július 8-a. A felvételi ponthatárokat idén július 22-én húzzák majd  meg.

Az eljárási díj idén sem változik: kilencezer forint lesz három jelentkezés esetén, míg további szakok megjelölésekor szakonként kétezer forintot kell befizetni az Oktatási Hivatalnak.

A jelentkezési szabályokban nincs változás, a minimális bejutási pontszám alapképzésben és egységes, osztatlan képzésben  például az orvosi és gyógyszerész szakokon 160 pontról 200 pontra emelkedik a kormány döntése értelmében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!