Hírek

2010.02.27. 17:17

Budaházy György volt a Magyarok Nyilai katonai vezetője?

Még hónapokig tarthat a Magyarok Nyilai nevű terrorszervezet elleni nyomozás, amely során mind a gyanúsítottak száma, mind pedig a cselekmények köre bővülhet - mondta az MTI megkeresésére a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője, azt hangsúlyozva, az eljárás alá vont 16 emberrel szemben már most bizonyítékok láncolata áll rendelkezésükre.

MTI

Még hónapokig tarthat a nyomozás

Fazekas Géza az RTL Klub birtokába került, és a napokban nyilvánosságra hozott hangfelvétellel kapcsolatban - amelyről egy férfi azt állítja, ő maga készítette, és ez alapján "buktatta le" a bűnszervezetet, amelynek katonai vezetőjeként Budaházy Györgyöt nevezte meg - azt MTI-nek úgy nyilatkozott: "nem kívánunk hozzá kommentárt fűzni".

A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője hangsúlyozta: a nyomozás - mint általában bármely más ügy esetében - az eljárás nem nyilvános szakasza, így a gyanúsítottak és védőik ezen szakaszban a bizonyítékoknak  csak egy részét ismerhetik meg.

Az ügy teljes bizonyítékait csak az iratismertetéskor tárják az érintettek elé - tette hozzá Fazekas Géza, megjegyezve, a március közepéig tartó nyomozati határidőt minden bizonnyal ismét meghosszabbítják, mert mind a gyanúsítottak száma, mind pedig a cselekmények köre bővülhet. Fazekas Géza azt mondta: bizonyítékok sora, láncolata áll már most az ügyészég rendelkezésére. Ezek személyi és tárgyi bizonyítékok, illetve szakértői vélemények.

Emlékezetett: a büntetőügynek jelenleg 16 gyanúsítottja van, akik közül - Budaházy Györggyel együtt - jelenleg 11 személy van előzetes letartóztatásban. A többi öt ember ellen lakhelyelhagyási tilalom mellett tart az eljárás, de vannak olyanok is, akik szabadlábon védekezhetnek.

Budaházyt, akit 2009. június 17-én fogtak el, azzal gyanúsítják, hogy 2007 elején egy több személyből álló, Hunnia Mozgalomnak nevezett csoportot hozott létre és vezetett azért, hogy országgyűlési képviselők elleni támadásokkal - őket megfélemlítve - befolyásolják a parlamenti döntéseket.

A Központi Nyomozó Főügyészség Budaházy Györgyöt mindezek alapján terrorcselekmény bűntettével, robbanóanyag és robbantószer készítésével elkövetett, robbanóanyaggal visszaélés bűntettével, emberölés előkészületének bűntettével és aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés bűntettének elkövetésével gyanúsítja. A nyomozóhatóság szerint Budaházy György a cselekményeket bűnszervezetben, annak vezetőjeként követte el.

A tavaly június óta fogva tartott Budaházy György előzetes letartóztatását legutóbb január közepén, április 19-ig hosszabbította meg a nyomozási bíró. 

A nyomozás eddigi adatai szerint a magukat Magyarok Nyilainak nevező csoport tagjai Budaházy György utasítására 2007. december 13-a és 16-a között hajtottak végre Hiller István és Kóka János országgyűlési képviselők ingatlanjai ellen - általuk "figyelmeztető akciónak" nevezett - fegyveres, illetve Molotov-koktélos támadásokat, de a csoport számlájára írják Dér Zsuzsanna ingatlana ellen elkövetett támadást is. 2007. december 16-án az interneten megjelent közleményben figyelmeztették az összes országgyűlési képviselőt arra, hogy "senki nem utolérhetetlen", és ennek tudatában a 2007. december 17-i szavazáson nemmel szavazzanak. 

A nyomozóhatóság szerint ugyancsak Budaházy utasítására - aki magát "Katonai Parancsnokság" néven jelölte - 2008. február 7-éről 8-ára virradó éjszaka a csoport tagjai Cegléden, Dunaújvárosban, Rácalmáson, Gödön, Kunhegyesen, Sarudon hajtottak végre országgyűlési képviselők ingatlanjai ellen Molotov-koktélos támadásokat, ezzel akarták befolyásolni az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény Országgyűlés általi elfogadását.

Tavaly április 8-án egy miskolci országgyűlési képviselő, egy Szigetváron lakó országgyűlési képviselő és egy adonyi országgyűlési képviselő házánál helyeztek el Budaházy utasítására a csoport tagjai futball-labdába rejtett pokolgépet. A bombákat egy időben akarták felrobbantani, amit a rendőrség akadályozott meg. A gyanú szerint Budaházy adott utasítást a csoport tagjainak az MSZP kispesti és kőbányai székháza elleni, 2007. október 19-ei Molotov-koktélos támadásokra is. A kispesti irodánál a felhasznált palackok nem gyulladtak meg, így végül csak százezer forint kár keletkezett az épületben. A kőbányai székháznál félmillió forint volt a kár.

Meggyanúsították Budaházyt azzal is, hogy ő adott utasítást a "Vörös Csepel" nevű csepeli szórakozóhely, a Hollán Ernő utcai Broadway jegyiroda, a belvárosi Action Bár, továbbá a VIII. kerületi Magnum Fittnes Szalon elleni Molotov-koktélos támadásokra, és ugyancsak az ő megbízására követték el a Szilvásy György lesencefalui ingatlanja elleni támadást, valamint Csintalan Sándor bántalmazását.

OLDALTÖRÉS: RTL Klub: Budaházy György volt a Magyarok Nyilai katonai vezetője


RTL Klub: Budaházy György volt a Magyarok Nyilai katonai vezetője


RTL Klub: Budaházy György volt a Magyarok Nyilai katonai vezetője


RTL Klub: Budaházy György volt a Magyarok Nyilai katonai vezetője

Az RTL Klub birtokába került hangfelvételen a Magyarok Nyilai-ügy egyik gyanúsítottja azt mondta: Budaházy György a szervezet katonai vezetője. A kereskedelmi csatorna csütörtök esti híradójában újabb részleteket közölt az egyik tanú által készített hangfelvételből. Ezen az azóta már előzetes letartóztatásban lévő egyik gyanúsított azt mondta: két, vagy három lövést adott le Hiller István oktatási miniszter házára 2007 decemberében.

A beszélgetést az RTL Klub információi szerint Benkő György vette fel mobiltelefonjával, aki kapcsolatban állt az egyik taggal.

Szerdán ugyanezen hangfelvételre támaszkodva az RTL Klub azt közölte: a Magyarok Nyilai nevű terrorszervezet verte meg Csintalan Sándort és robbantott több politikus házánál. Ezen többek között azt mondja az ügy egyik gyanúsítottja: "Mi vertük meg a Csintalant, mi dobáltunk Molotovot az országgyűlési képviselőkre, mi robbantottunk a Szilvásynál, én lőttem a Hiller házára (...)".

A felvételeket készítő tanú megszólalt a TV2 Tények című műsorában is. Azt mondta fél, mert szerinte többen még szabadlábon vannak a csoportból.
 
A büntetőügynek jelenleg 16 gyanúsítottja van, akik közül - Budaházy Györggyel együtt - jelenleg 11 személy van előzetes letartóztatásban. Budaházyt azzal gyanúsítják, hogy 2007 elején egy több személyből álló, Hunnia Mozgalomnak nevezett csoportot hozott létre és vezetett azért, hogy országgyűlési  képviselők elleni támadásokkal - őket megfélemlítve - befolyásolják a parlamenti döntéseket.

A Központi Nyomozó Főügyészség Budaházy Györgyöt mindezek alapján terrorcselekmény bűntettével, robbanóanyag és robbantószer készítésével elkövetett robbanóanyaggal visszaélés bűntettével, emberölés előkészületének bűntettével és aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés bűntettének elkövetésével gyanúsítja. 

A nyomozóhatóság szerint Budaházy György a cselekményeket bűnszervezetben, annak vezetőjeként követte el.

OLDALTÖRÉS: Hangfelvételen ismerte el a bűncselekményeket a Magyarok Nyilai ügyben gyanúsított egyik személy


Hangfelvételen ismerte el a bűncselekményeket a Magyarok Nyilai ügyben gyanúsított egyik személy


Hangfelvételen ismerte el a bűncselekményeket a Magyarok Nyilai ügyben gyanúsított egyik személy


Hangfelvételen ismerte el a bűncselekményeket a Magyarok Nyilai ügyben gyanúsított egyik személy

Az RTL Klub Híradójának birtokába került hangfelvételen ismeri el az egyik gyanúsított, hogy a Magyarok Nyilai nevű terrorszervezet verte meg Csintalan Sándort és robbantott több politikus házánál. A kereskedelmi csatorna szerda esti híradójában több részletet is lejátszott a hangfelvételből. Ezen többek között azt mondja az ügy egyik gyanúsítottja: "Mi vertük meg a Csintalant, mi dobáltunk Molotovot az országgyűlési képviselőkre, mi robbantottunk a Szilvásynál, én lőttem a Hiller házára (...)".

A hangfelvételeket a híradó szerint Benkő György készítette, aki évek óta ismerte az egyik gyanúsítottat. Elmondása szerint úgy tett, mintha maga is radikális lenne, de minden elhangzott szót rögzített a telefonjával. Ezt követően bevonták az Ecsődi László szocialista képviselő ellen tervezett merényletbe. Az RTL Klub információi szerint Benkő az akció előtt feljelentést tett a rendőrségen. Ezután csapott le a rendőrség a csoport tagjaira.

A büntetőügynek jelenleg 16 gyanúsítottja van, akik közül - Budaházy Györggyel együtt - jelenleg 11 személy van előzetes letartóztatásban. Budaházyt azzal gyanúsítják, hogy 2007 elején egy több személyből álló, Hunnia Mozgalomnak nevezett csoportot hozott létre és vezetett azért, hogy országgyűlési  képviselők elleni támadásokkal - őket megfélemlítve - befolyásolják a parlamenti döntéseket.
 
A Központi Nyomozó Főügyészség Budaházy Györgyöt mindezek alapján terrorcselekmény bűntettével, robbanóanyag és robbantószer készítésével elkövetett robbanóanyaggal visszaélés bűntettével, emberölés előkészületének bűntettével és aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés bűntettének elkövetésével gyanúsítja.  A nyomozóhatóság szerint Budaházy György a cselekményeket bűnszervezetben, annak vezetőjeként követte el.

 

OLDALTÖRÉS: Az MDF válaszokat vár a Jobbiktól Budaházy Györggyel kapcsolatban


Az MDF válaszokat vár a Jobbiktól Budaházy Györggyel kapcsolatban


Az MDF válaszokat vár a Jobbiktól Budaházy Györggyel kapcsolatban


Az MDF válaszokat vár a Jobbiktól Budaházy Györggyel kapcsolatban

Debreczeni József választ vár a Jobbiktól több, Budaházy Györgyre vonatkozó kérdésre. Az MDF képviselőjelöltje az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében nyolc kérdést tett fel a Jobbiknak, amelyek "haladéktalan tisztázását" várja.

Debreczeni József azt kérdezte: mi köze van a Jobbiknak Budaházy Györgyhöz, miről szól a Szegeden kötött együttműködési megállapodás, milyen kapcsolat van a Betyársereg, a jogerősen feloszlatott Magyar Gárda, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Jobbik között?

Arra is kíváncsi, mi köze van a Jobbiknak Toroczkai Lászlóhoz, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnökéhez, a szegedi megállapodás kezdeményezőjéhez, és ha Vona Gábor szerint a Jobbik a nemzeti ellenállás politikai szárnya, akkor ezt úgy kell-e érteni, hogy a Magyarok Nyilai a katonai szárny?

Miért vállal szolidaritást Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti (EP) képviselője és államfőjelöltje egy terrorcselekményekkel gyanúsított emberrel és miért viselt Budaházy arcképével díszített pólót az Európai Parlament üléstermében? - sorolta a kérdéseket.

Az MDF képviselőjelöltje tudni szeretné azt is, hogy "mi köze a Jobbiknak a kuruc.infóhoz", amely "teljes mellszélességgel áll ki a Jobbik mellett, miközben minden más politikai erőt mocskol, a kiirtásukat szorgalmazza". Mit akar a Jobbik: terrorizmust vagy parlamentarizmust? - tette fel a kérdést.

Debreczeni József a közleményben emlékeztetett arra: a napokban nyilvánosságra került, hogy Budaházy György, a Magyarok Nyilai nevű, terrorcselekményekkel gyanúsított szervezet katonai vezetője az MSZP-re, a Fideszre és az MDF-re is "vadászott". Ugyanaz a Budaházy György - idézte fel -, aki mellett Morvai Krisztina kiáll az Európai Parlamentben, akinek a védője Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik igazságügyminiszter-jelöltje, és akivel a tavalyi  EP-választás után Vona Gábor és a Jobbik más vezetői Szegeden együttműködési megállapodást kötöttek.  

Hozzátette: a szegedi egyeztetésen Budaházy mellett részt vett az azóta betiltott Magyar Gárda, a Betyársereg és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!