Hírek

2010.03.17. 15:06

Egyre kevesebbet felajánlás érkezik a Markusovszkyba

A gazdasági válság miatt egyre kevesebb felajánlás érkezik a Markusovszky kórházba. A cégek, bár maguk is nehéz helyzetbe kerültek, próbálnak engedményeket tenni.

Bajdó Bettina

Máté Péter, a Markusovszky kórház műszaki osztályának a vezetője elmondta, hogy a válság  a felajánlásoknál  is érződik, mivel a cégek szűkebb büdzséből gazdálkodhatnak.
 
- Vannak olyan   cégek, amelyek úgy próbálnak nekünk segíteni, hogy nem számlázzák le az elvégzett munkát -  tette hozzá az igazgató. - A gazdasági helyzetre való tekintettel pedig a beszállítók többsége nem vagy csak minimális mértékben emelt árat, pedig a szerződésük  lehetővé tette volna az emelést. Szerencsére tavaly  is  akadtak olyan vállakozók, akik anyagilag segítették az az intézményünket, s  voltak  olyan iparosok is, akik a kétkezű munkájukkal járultak hozzá a kórházunk fejlesztéséhez.
  
Az osztályvezető hozzátette, hogy tisztában vannak azzal, hogy aránytalanul sokat senkitől sem kérhetnek. Sok vállalattal kénytelenek voltak újratárgyalni a közös együttműködés feltételeit, mivel a kórház pénzügyi keretei is végesek, a műszereket azonban karban kell tartaniuk. A közüzemi számlákon  nem tudnak spórolni. de ezen a területen is keresik a megtakarítási lehetőségeket. Az osztályvezető elárulta azt is, hogy éppen most indítanak egy közbeszerzési pályázatot, hogy olcsóbban juthassanak a villamosenergiához.
 
Harangozó Bertalan, a kórház logisztikai osztályának a vezetője szerint az elmúlt években nem  változott a pénzügyi felajánlások mértéke.
 
A kórházi alapítványon keresztül minden évben kapunk kisebb-nagyobb összegeket, s van néhány kisebb értékű eszközfelajánlás is - emelte ki a vezető. - Ez azonban a teljes beszerzésekhez képest nem számottevő. Orvosi műszerfejlesztésekre az elmúlt évben például 372 millió forintot fordítottunk, ennek döntő része, azaz  364 millió saját forrás volt. 2009-ben az alapítványon keresztül  több mint 12 millió forintot kapott a kórház, ebből vásároltunk például egy vállmozgató készüléket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!