Hírek

2010.03.24. 05:58

Idén sem érkezik meg Répcelakra az új gépkocsifecskendő

A répcelaki tűzoltóság legfontosabb feladata a tűzoltási, műszaki mentési tevékenységhez kapcsolódó közfeladatok ellátása. Emellett nagy hangsúlyt fektetnek a lakosság tűzvédelmi felvilágosítására, továbbá a tűzmegelőzési tevékenységre.

Simon Erzsébet

A tavalyi káresetek nagy részében műszaki mentési feladatokat kellett ellátnia a Répcelaki Önkéntes Tűzoltóságnak. Ezek közül is a balesetek, valamint a szélsőséges időjárási viszonyok idején jelentkező viharkárok, vízelöntések adták a legtöbb munkát a tűzoltóknak - derül ki Őri Tamás tűzoltóparancsnok beszámolójából, amit a képviselő-testület holnapi ülésére készített.

Az említett eseményekre való jobb felkészülés reményében pályázaton szeretnének hozzájutni olyan eszközökhöz, amelyek a viharos és a téli időszakokban segítenék a mentéseket. Indokolt ugyanis, hogy például lecseréljék azt a két évtizedes hidraulikus feszítővágót, amivel a 86-os főúton történt balesetek felszámolásakor szoktak dolgozni. Már régóta szeretnének új eszközt ehelyett, ám nagy értékű tűzoltó műszaki eszközre szóló központi pályázatot három éve nem írtak ki, önerőből pedig a répcelaki önkéntesek képtelenek megoldani a problémát.

De ugyanígy időszerű lenne a tűzoltók védőruházatának cseréje is. Őri Tamás szerint a beavatkozó állomány öltözéke már nem felel meg a mai kor munkavédelmi előírásainak. Persze ezeknek a személyi védőeszközöknek a cseréjét is akkor tudják megvalósítani, ha kiírnak erre szóló központi pályázatot.

Az azonban örömre adott okot, hogy a városi és a környékbeli települések önkormányzatainak segítségével még 2007-ben beadott pályázatuk sikeres lett: egy új tűzoltóautó állhat a házhoz , a jármű beszerzését az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a 2009-2010-es technikai fejlesztési koncepció keretében ígérte. A répcelaki önkéntes tűzoltók boldogok voltak, hogy végre először nem másutt leselejtezett autót kapnak, hanem a mai kor igényeit kielégítő, félnehéz kategóriájú gépjárműfecskendővel dolgozhatnak majd.

Úgy hitték, hamarosan használatba is vehetik a gépkocsit, mivel a jelenlegi két autójuk több mint húsz éves, és ezt majd figyelembe veszik az új tűzoltóautók kiosztásánál. Ám tavaly nem érkezett meg a várva várt jármű, és úgy tetszik, az idén sem fog; a múlt hónapban mindössze egy levelet postáztak számukra az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól, hogy az új eszköz várható átadási ideje 2011. első negyedéve...

Őri Tamástól azt is megtudtuk: bár folyamatosan karbantartják a tűzoltóság épületét, a helyiségeket, jelentősebb beruházást önerőből nem tudnak véghezvinni. Tulajdonképpen kinőtték az épületet, állandó gondot okoz az eszközpark és a bútorok elhelyezése. A tömlőszárító tornyot munkavédelmi szempontokból kénytelenek voltak üzemen kívül helyezni. A mintegy 15 négyzetméternyi ügyeleti helyiségük egyszerre több funkciót is betölt, ezen szeretnének változtatni, esetlegesen a tetőtér beépítésével. A parancsnok ez ügyben is legföljebb pályázati támogatásban bízhat.

A Répcelaki Önkéntes Tűzoltóság működési területe kilenc - öt vasi és négy Győr-Moson-Sopron megyei - településre terjed ki. Az év minden napján, a nap huszonnégy órájában, szervezett körülmények közt állandó ügyeletet adnak. Öt főállású és tizenhat önkéntes tűzoltó végzi a károk felszámolását. Tavaly a 45 riasztás alkalmával egy-egy vonuláson átlagosan hét tűzoltó vett részt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!