Hírek

2010.03.26. 18:02

Táj és harmónia - termékkóstoló és projektnyitó rendezvény az Őrségben

Az Őrségi Nemzeti Park Harmatfű Természetvédelmi Oktatóközpontjában pénteken tartották meg a Harmóniában a tájjal elnevezésű szlovén-magyar projekt nyitókonferenciáját.

Varga Nóra

A konferencián Márkus Ferenc, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság vezetője köszöntötte az egybegyűlteket, majd a Harmóniában a tájjal elnevezésű szlovén-magyar interreg projekt főbb elemeit ismertette. (A projekt kidolgozásában és megvalósításában az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, a Goricko Tájvédelmi Park, a Prlekija Fejlesztési Ügynökség, Apátistvánfalva és az Ökologia Centrum SVIT vesz részt.)

- A partnerek három összefüggő Natura 2000 terület természetvédelmi problémáit szeretnék közösen megoldani  - hangsúlyozta Márkus Ferenc. - Ennek érdekében elkészítjük a területek élőhelytérképét, ezzel párhuzamosan az értékes lepkéket feltérképezzük és lepkeatlaszt készítünk. Kidolgozzuk a természetbarát mezőgazdálkodás  irányelveit és útmutatót készítünk a gazdálkodóknak. Zöld pont rendszert vezetünk be a gazdálkodás értékelésére, és helyi védjegyet adományozunk a természetbarát módon gazdálkodóknak, továbbá ösztönözzük az ökológiai termékek előállítását. A projekt partnerei gyepkezelő gépsorokat vásárolnak és ezekkel kezelik az értékes gyepterületeket. Színes kiadványokkal népszerűsítjük a fenntartható tájhasználatot. A projekt egyes elemeit már tavaly tető alá hoztuk, az elképzeléseket folyamatosan valósítjuk meg, s 2012-ben zárul a pályázat.

Dr. Szentirmai István, az igazgatóság osztályvezetője projektbemutatójával folytatódott a program. Mladen Bergnic, a szlovén területfejlesztési minisztérium munkatársa a természetvédelmi területek kezeléséről beszélt, majd Matjaz Jez, a szlovén természetvédelmi intézet osztályvezetője a lepkék jelentőségét ismertette.

A fenntartható vidékfejlődés lehetőségeiről a fenntartható fejkődésért alapítvány igazgatójától, dr. Gyulai Ivántól hallott a közönség. Végül Horváth Jácint, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója a területfejlesztés pályázati lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

A Harmóniában a tájjal projekt nyitókonferenciája termékbemutatóval zárult. Szlovén sajtokat, különböző zöldségekkel ízesített vajkrémes kenyeret, tökmagos pogácsát, teljes kiőrlésű lisztből készült édes és sós süteményeket kóstolhattak meg az érdeklődők. Ezt követően egy bajánsenyei csárda jóvoltából magyar, főként őrségi specialitásokat fogyaszthattak a konferencia résztvevői.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!