Hírek

2010.04.18. 14:45

Hotelpiac: javulnak a kilátások

A hotelpiaci szereplők fele az idén kedvezőnek ítéli a piaci kilátásokat, tavaly még csak mindössze 20 százalékuk volt derűlátó a DLA Piper jogi iroda felméréséből.

Erős D. Zoltán

A nemzetközi jogi iroda második alkalommal készítette el felmérését az európai szállodapiacról. Több száz európai vezető beosztású hotelipari szakértőt kérdeztek meg várakozásaikról.

A szállodaipar megszenvedte a válságot, ami a szobakihasználtság visszaesését, és a hotelszobák átlagárainak csökkenését jelentette egyik oldalon, másrészt viszont a működési költségek visszafogását is eredményezte. Ugyanakkor a válság körülményeit kihasználó befektetési lehetőségekben és a gazdaság fokozatos újjáéledésében hisz a hotelipari szakemberek többsége, és egyharmaduk már az elkövetkező hónapokra is optimistán tekint.

A nyilatkozatok szerint az idei év még a válság jegyében telik, ám 2011-re azonban már fellendülésre számítanak a hotelpiacon. Ebben azonos véleményen vannak a hazai és külföldi szakemberek, ám a fejlesztés irányáról már eltérnek a nézetek. Nálunk a magasabb kategóriájú szállodák fejlesztésén van a hangsúly, míg külföldön inkább az alacsonyabb kategóriájú, olcsó hotelek építését favorizálják.

Azzal azonban a többség egyetért, hogy a jövő a nagy hotelláncoké, hiszen ezek racionálisabb és költséghatékonyabb működési struktúrájuk révén könnyebben túlélik a válságos időszakokat és tovább tudják növelni piaci részesedésüket.

S ennek tükrében mit mutatnak az első két hónap magyarországi vendégforgalmi mutatói? A KSH adatai szerint az ország több turisztikai régióban még visszaesés érzékelhető, ám országosan, ha csak 3,3 százaléknyi mértékben is, de növekedést mutatnak a számok.

Ennél dinamikusabb volt a bővülés a Közép-Dunántúlon  több mint 17 százalék illetve a Nyugat-Dunántúlon, ahol az idén januárban és februárban csaknem 10 százalékkal volt több a kereskedelmi szálláshelyek eltöltött  vendégéjszaka mint tavaly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!