Hírek

2010.04.02. 15:23

Kósa-videó:16 milliós csalással gyanúsítják Rónai Attilát

A Népszabadság értesülése szerint 16 millió forintos befektetési csalással gyanúsítják a Kósa Lajos debreceni polgármestert vesztegetéssel vádoló internetes videón szereplő Rónai Attilát, és ügye már ügyészégi szakban van.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A napilap pénteken azt írta: Rónai Attilára már a '90-es években felfigyelt a rendőrség, mint az olajügyek kulcsfigurái körül feltűnő alakra: testőrként, sofőrként tevékenykedett és olykor pénzszállításokat végeztettek vele. 

A Népszabadság értesülése 2006-2007-ben elkövetett, 16 millió forint kárt okozó befektetési csalás gyanúsítottjaként nyomozott ellene a rendőrség, és ügye már ügyészi szakban van.

Rónai Attila a hét elején azzal került a figyelem központjába, hogy egy közösségi videó megosztó oldalon közzétett felvételről azt állította: magukat a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) munkatársaként megnevező férfiak arra kényszerítették, hogy vesztegetéssel vádolja Kósa Lajos debreceni polgármestert és a város vagyonkezelő cégét.
 
A videón szereplő férfi azt mondta: az ott elmondottakból egyetlen szó sem igaz, és a rendőrségen feljelentést fog tenni kényszerítés miatt.

A Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap a birtokába jutott rendőrségi feljelentésre hivatkozva szerdán azt írta: Rónainak az olajszőkítési ügyekben ismertté vált Portik Tamás mutatott be két férfit, akik azt állították, az NBH-tól jöttek, és Kósa Lajosról gyűjtenek adatokat. A két férfi később azzal fenyegette meg Rónait, hogy régi ügyei alapján börtönbe juttatják, ha nem működik velük együtt. 

A két lap által közölt feljelentés szerint a Kósa Lajost rágalmazó videót 2007-ben vették fel, az egyik, magát NBH-sként bemutató férfi vezényletével.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy feljelentés-kiegészítést rendeltek el a "kényszer hatása alatt" vesztegetéssel vádoló internetes videó miatt, mert a jelenlegi adatok alapján megnyugtatóan nem lehetett állást foglalni sem a nyomozás elrendeléséről, sem a feljelentés elutasításáról.
 
A rendőrség tudatta: a feljelentés kiegészítése során nem vizsgálják a videofelvételen elhangzott vádak tartalmát, tekintettel arra, hogy ez idáig bűncselekményre utaló információ nem merült fel, illetve a BRFK hatáskörrel abban nem rendelkezik. 

Páhokiné Baji Éva, Rónai Attila jogi képviselője csütörtökön azt közölte az MTI-vel: a valótlan adatokat tartalmazó felvétellel, amelyet fenyegetés hatására mondott a kamerába, ügyfele nem rendelkezett, azt beleegyezése és tudta nélkül rakták fel a videómegosztó oldalra. 

Az NBH határozottan cáfolta, hogy bármilyen kapcsolatuk lett volna Rónai Attilával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!