Hírek

2010.04.17. 17:17

Lassan vonul le az áradat az észak-magyarországi folyókon

Lassan apadnak a folyók Észak-Magyarországon, ahol több településen, immár napok óta védekeznek az áradat ellen, ennek ellenére házakat veszélyeztet a víz, többeknek el kellett hagyni otthonukat, és több út egy-egy szakaszán továbbra sem lehet közlekedni személyautóval.

MTI

Annak ellenére, hogy szombaton nem esett eső Észak-Magyarországon, a folyókon igen lassan vonul le az árhullám, s huszonnégy óra alatt csak mérsékelten csökkent a vízszint.

Leginkább a Bódva veszélyezteti a térség településeit - Szögligetet, Szalonnát, Perkupát, Szendrőládot, Szendrőt és Edelényt -, mert a folyón régen nem látott árhullám vonul le. Homokzsákok ezreivel védik a lakóházakat, ennek ellenére Szalonnán huszonhárom embert költöztettek ki, ők főleg rokonaiknál találtak ideiglenes szállásra, ugyanakkor az önkormányzat is felajánlotta számukra a segítséget.

Szögligeten tasakos víz osztásával biztosítják a lakosság vízellátását, mivel a karsztvíz-bázisban gondot okozott a nagy mennyiségű csapadék. Perkupán szintén gond volt a vízellátással, ám itt sikerült időben leválasztani a helyi rendszert, így ezen a településen már ellátják a lakosságot.

Több településen elpusztultak a háziállatok, oda lett a veteményes, sok helyütt az udvari wc-ket is elmosta a víz. Védekeznek a Sajó és a Hernád mentén is.

A Bódva, a Sajó és a Hernád áradása miatt nem lehet közlekedni több út egy-egy szakaszán Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Így Pere és Hernádszentandrás, Putnok és Borsodbóta, Muhi és Köröm között, a 26-os utat Sajókazával összekötő úton, a Tornabarakonyba és Tornaszentandrásra vezető úton, ugyanakkor a sajógalgóci utat szombat kora délután ismét megnyitották a forgalom előtt. 

Az árhullám miatt szombaton este még két települést, Tornabarakonyt és Tornaszentandrást személyautóval nem lehetett megközelíteni, az ellátásban azonban nincs fennakadás, s a betegeket is el tudták juttatni az orvoshoz.

Vízügyi szakemberek szerint az apadás ugyan lassan folytatódik, de az előrejelzések szerint további esőzés is várható még.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!