Hírek

2010.04.17. 17:17

Lassan vonul le az áradat az észak-magyarországi folyókon

Lassan apadnak a folyók Észak-Magyarországon, ahol több településen, immár napok óta védekeznek az áradat ellen, ennek ellenére házakat veszélyeztet a víz, többeknek el kellett hagyni otthonukat, és több út egy-egy szakaszán továbbra sem lehet közlekedni személyautóval.

MTI

Annak ellenére, hogy szombaton nem esett eső Észak-Magyarországon, a folyókon igen lassan vonul le az árhullám, s huszonnégy óra alatt csak mérsékelten csökkent a vízszint.

Leginkább a Bódva veszélyezteti a térség településeit - Szögligetet, Szalonnát, Perkupát, Szendrőládot, Szendrőt és Edelényt -, mert a folyón régen nem látott árhullám vonul le. Homokzsákok ezreivel védik a lakóházakat, ennek ellenére Szalonnán huszonhárom embert költöztettek ki, ők főleg rokonaiknál találtak ideiglenes szállásra, ugyanakkor az önkormányzat is felajánlotta számukra a segítséget.

Szögligeten tasakos víz osztásával biztosítják a lakosság vízellátását, mivel a karsztvíz-bázisban gondot okozott a nagy mennyiségű csapadék. Perkupán szintén gond volt a vízellátással, ám itt sikerült időben leválasztani a helyi rendszert, így ezen a településen már ellátják a lakosságot.

Több településen elpusztultak a háziállatok, oda lett a veteményes, sok helyütt az udvari wc-ket is elmosta a víz. Védekeznek a Sajó és a Hernád mentén is.

A Bódva, a Sajó és a Hernád áradása miatt nem lehet közlekedni több út egy-egy szakaszán Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Így Pere és Hernádszentandrás, Putnok és Borsodbóta, Muhi és Köröm között, a 26-os utat Sajókazával összekötő úton, a Tornabarakonyba és Tornaszentandrásra vezető úton, ugyanakkor a sajógalgóci utat szombat kora délután ismét megnyitották a forgalom előtt. 

Az árhullám miatt szombaton este még két települést, Tornabarakonyt és Tornaszentandrást személyautóval nem lehetett megközelíteni, az ellátásban azonban nincs fennakadás, s a betegeket is el tudták juttatni az orvoshoz.

Vízügyi szakemberek szerint az apadás ugyan lassan folytatódik, de az előrejelzések szerint további esőzés is várható még.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!