Hírek

2010.04.28. 12:40

Megújulhat a büki városközpont

A Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében újabb két nyugat-dunántúli település kapott összesen 874 millió forintot a városközpontok funkcióbővítő megújítására.

Erős D. Zoltán

A Nyugat-dunántúli Operatív Program kisvárosok központjainak megújítását célzó pályázati kiírása alapján korábban Fertőd és Keszthely nyert el 1 milliárd 75 millió forint támogatást. A mostani kedvezményezettek között egy vasi - Bük  - és egy Győr-Moson-Sopron megyei kisváros - Pannonhalma - van.

A támogatás célja olyan fejlesztések megvalósítása, amelyek elősegítik a nem megyei jogú városokban a központi, alközponti, illetve rekreációs területek megújulását. A támogatás minimális mértéke városok esetén  50, felső határa 540 millió forint. Községek, nagyközségek maximum 300 milliós támogatásra  pályázhatnak. Az erre rendelkezésre álló keret 2 milliárd  670 millió forint, így a későbbiekben még lehetőség nyílik  további pályázatok támogatására.

A büki projekt összköltsége 419 millió forint, amelyből csaknem 335 millió forint az uniós támogatás. A kisváros központját jelentő Eötvös utcában és környékén megvalósuló fejlesztés során első ütemben a  belváros igazgatási, szabadidő- eltöltési és keresekedelmi centrum jellegét erősítik.  Így ott az eddigieknél több szolgáltatás lesz majd elérhető. 

A projekt keretében megvalósul az Eötvös park teljes rekonstrukciója, s közvetlen közelében kialakítanak egy időszakosan működő piateret is.  A művelődési ház udvarán  szabadtéri rendezvényteret  hoznak létre. A projekt során megtörténik a művelődési ház komplett akadálymenetesítése, illetve a ház bővítésével egy  vendéglátó-ipari egység kialakítása. A fejlesztésbe bekapcsolódik az akcióterületen található szolgáltató ház  rekonstrukciójával  az azt üzemeltető vállalkozás is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!