Hírek

2010.05.18. 09:41

Több vasi településen korszerűsíthetik az orvosi rendelőket

Az alapellátás fejlesztése, helyi egészségházak kialakítása pályázat nyerteseit sajtótájékoztatón jelentette be Balogh József, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke.

Erős D. Zoltán

A Nyugat-dunántúli Operatív Program Alapellátás fejlesztése, helyi egészségházak kialakítása pályázatán tizenegy pályázat nyert el összesen 389 millió forint értékű támogatást. Vas és Zala megyéből 4-4, Győr-Moson-Sopronból pedig 3 projekt szerepel a kedvezményezettek között.

A régióban jelenleg még sok helyen rossz állapotban vannak a háziorvosi rendelő, illetve jelentős eltérések mutatkoznak felszereltségükben. Ezen a helyzeten kíván változtatni az operatív program pályázata, amelyen minimum 10, illetve maximum 50 millió forint támogatás nyerhető el. A felhívásra 39 pályázat érkezett, amelyből 11-nek ítélték meg a támogatást, amelynek maximális mértéke az összköltség 90 százaléka lehet.

A regionális tanács legutóbbi ülésén a pályázati konstrukció forráskeretét megemelte, ennek eredményeként  további 19 pályázat támogatására nyílik lehetőség.

Az első ütemben a négy vasi pályázó 145 millió 322 ezer támogatást nyert el. Narda és Oszkó önkormányzata 23-23 millió forint uniós forrást kap a háziorvosi rendelő fejlesztéséhez. 

Ugyanakkor csaknem 50 millió forintra számíthat Szentgotthárd és Torony önkormányzata. A kisváros a háziorvosi rendelő épületét akadálymentesíti, s energiahatékony korszerűsítést hajt végre. Toronyban pedig komplex egészségügyi szolgáltatásfejlesztést valósítanak meg az uniós támogatás segítségével.

Zalában Lentiben, Murakeresztúrban, Zalaegerszegen, Zalakomárban, Győr-Moson-Sopronban Csapodon, Sokorópátkán és Tápszentmiklóson  valósulhat meg uniós támogatással az egészségügyi alapellátás fejlesztése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!