2010.06.20. 06:19
Főzőkanállal és bográccsal versengetek
Öt csapat kuktái álltak rajthoz főzőkanalukkal szombaton a Batthyány kastély udvarán, hogy megnyerjék a második Kastély kuktája elnevezésű főzőversenyt.
A Szent Iván éji programok kezdéseként főzőversenyre hívták a város amatőr és profi szakácsait, hogy mérjék össze tudásukat a Batthyány kastély udvarán. A verseny nemzetközivé nőtte ki magát, hiszen az új fürdő olasz szakácsai is megmérettették magukat a versenyen. Este hatkor már rotyogott az étel a bográcsokban, az illat már messziről oda csalogatta az érdeklődőket. A tavalyi győztes, Kolozár György a vándorserleggel együtt érkezett a versenyre, s elárulta, hogy szeretné ismét hazavinni, s kitenni a szekrényre.
- Tavaly a rossz idő miatt elmaradt a verseny, de a többiekkel akkor úgy gondoltuk, hogy megfőzzük mégis a harcsapaprikásunkat - meséli Kolozár György. - A bírák értékelték a kitartásunkat, s akkor enyém lett a vándorserleg. Idén a kis csapatommal, mely családtagokból áll, ismét benevezetünk a versenyre, s újra harcsapaprikást készítünk, mellé kapros, túrós tésztát tálalunk. Azért választottuk a tavalyi menüt, hogy végre versenyre kelhessen a saját recept alapján készült ételünk a többiekével.
A szakács néhány titkot is elárult: az igazi harcsapaprikás akkor jó, ha minél több halból készül. Bár a harcsát boltban vették a hozzá, a többi halat saját maguk fogták ki a Rábából. Emellett a fűszerezés is nagyon fontos, paprika, paradicsom, hagyma és pirospaprika mindenképpen kell bele.
A többi csapat sem tétlenkedett, folyamatosan a bográcsok mellett álltak. Akadt, aki velős szeletet készített, melyhez a csapat állítása szerint a legjobb hozzávaló az asztal alatt lévő boros üvegben található, s akadt olyan is, aki gulyással, s olyan is, aki vadpörkölttel próbálta elnyerni a zsűri tetszését. Az olasz csapat szakácsai hazai ízekkel örvendeztették meg az érdeklődőket, paradicsomos tésztát tálaltak .
A verseny nem is a versengésről szólt, hanem inkább egy nagy családi vacsorához hasonlított, a csapattagok ugyanis egy nagy asztalnál osztották meg egymással a szakmai dolgokat is. Végül a vándorserleg a velős szeletet készítő Czimber Miklós és Andorka Imre csapatához került, egy évig ők viselhetik a Kastély kuktája címet.