Hírek

2010.06.25. 08:51

Súlyos károkat okozott az esőzés több erdélyi magyar településen

Súlyos károkat okoztak az árvizek a romániai Fehér megye magyar településein. A mezőségi Széken öt családot kellett kitelepíteni földcsuszamlás miatt.

MTI

Magyarlapádon (Lopadea Noua) 75 ház, a szomszédos Magyarbagón (Bagau) is több otthon vált lakhatatlanná - írja pénteken internetes oldalán a Székely Hírmondó című Kovászna megyei lap.

A Maros és a Küküllők összefolyásánál fekvő falvakon átfolyó kisebb patak szerdán este áradt meg hirtelen. Magyarlapádon a helybéli koporsógyártó műhelyek közül ötöt elmosott az ár. A falusiak másik fő bevételi forrása a rózsatermesztés. A virágtövek nagy része is víz alá került. Legkevesebb 50 autó, rengeteg háziállat lett az ár áldozata, a kutakat és a helyi tejüzem egy részét is elöntötte a víz. A szórványmagyarság lakta településeken nincs ivóvíz.

A kolozsvári katasztrófavédelmi felügyelőség több családot kilakoltatott csütörtökön a Kolozs megyei Szék községből az esőzések és az áradások okozta földcsuszamlás miatt. Összesen hat gazdaságot és egy melléképületet érintett az elemi csapás. A házak lakhatatlanná váltak, összeomolhatnak.

Az érintett családok közül hármat javaikkal együtt lakoltattak ki lakásukból, egy másik család mindent hátrahagyva költözött ki házából, az egyik család pedig megtagadta a kilakoltatást. A hatodik családot, amely három felnőttből és két gyermekből áll, a polgármesteri hivatal épületének egyik szobájában szállásolták el a helyi hatóságok.

Sallai János, Szék polgármestere a kolozsvári Paprika Rádiónak nyilatkozva  elmondta, hogy az életveszélyessé vált házak helyett újakat kell építeni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!