Hírek

2010.07.28. 13:13

A tűzoltók saját maguk újították fel a laktanyát

A vasi megyeszékhelyen lévő tűzoltó laktanya története több mint hetven évre nyúlik vissza. A hivatásosoknak köszönhetően sok minden magmaradt az egykori arculatból.

Bajdó Bettina

A Szombathelyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület egykori laktanyája a mai tizennégy-emeletes épület és a Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtár helyén állt. 1934-ben gondoltak arra először, hogy új épületet kellene emelni a szombathelyi tűzoltóknak.

A helyet is hamar megtalálták, az akkori Széna téren a hősi emlékmű mellett helyezték el a laktanya alapkövét. Ez az emlékmű az Ady téri buszállomás megépítésével eltűnt az 50-es években, de a hősi halált halt tűzoltók nevét viselő márványtábla bekerült a laktanya főbejárata mellé.

Egyed László tűzoltó őrnagy összegyűjtötte a laktanya épületének történetét, s elmondta, hogy az új parancsnokság megépítése nagyon eltolódott. 1948-tól államosították a tűzoltóságokat, s ettől az időponttól már állami feladattá vált a hivatásosok elhelyezése. Ekkor ismét előtérbe került a tűzoltólaktanya megépítése.

A tervezéssel Körner József építészt bízták meg, s ő 1952-ben meg is tervezte a parancsnokságot. A laktanya épületének kivitelezési munkái 1953-54-ben zajlottak párhuzamosan a veszprémi, a békéscsabai parancsnokság épületeinek építésével.

A tűzoltó őrnagy hangsúlyozta, hogy vannak olyan elemek, amelyek őrzik eredeti formájukat, ilyenek például az ereszek alatt elhelyezett tűzoltómotívumok. Az épület teteje is visszakapta régi formáját: építéskor cserépfedéses volt a tetőszerkezetet, ám ezt kicserélték az 1980-as években palára, majd 2009-ben ismét cserép került a tetőre.

A tűzoltó őrnagy elárulta azt is, hogy a messziről szembetűnő laktanya tornya nemcsak a távolba kémlelést, a tűz és füst távoli észlelését tette lehetővé, hanem a mai napig itt száradnak az oltás után elmosott, húsz méter hosszú tömlők is.

Az pedig, hogy a szombathelyi laktanya kívül-belül ilyen jó állapotban megmaradt, az itt szolgáló tűzoltók keze munkáját is dicséri.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!