Hírek

2010.07.21. 13:08

Szakorvosi javaslatok betegeknek

Az úgynevezett indikációs pontok vonatkozásában változott a 322004. (IV.26.) ESzCsM rendelet, mely a gyógyszerek támogatásának mértékét is szabályozza.

Tersztyánszky Krisztina

A változás melyet néhányan szigorításként értelmeznek egyértelműbbé tette, hogy mely szakképesítéssel rendelkező orvos, mely munkahelyen rendelheti, vagy javasolhatja a javaslathoz kötött gyógyszert.

Az új rendelet például a diabetológiai szakellátóhelyek kifejezést használva felsorolja az adott gyógyszer felírásához, vagy a háziorvos felé való javaslat adásához szükséges konkrét szakképesítéseket is.

Dr. Győrvári Sándor, a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár egészségügyi igazgató-helyettese szerint ezúttal nem változott az az előírás, mely szerint a vényen a háziorvosnak kötelező feltüntetni a javaslatot adó szakorvos pecsétszámát és a javaslat keltét. Ezen előírás él és az egészségbiztosító jelenleg is ellenőrzi. Azt a tervezett döntést, mely szerint a fenti adatokat 2010. júliusától a gyógyszertáraknak is ellenőriznie kellene, egyelőre elhalasztották. A jogszabály-változás a szakember szerint nem szigorítás, inkább egyértelműsítés. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!