Hírek

2010.07.30. 11:57

Távozik posztjáról a Magyar Rádió elnöke és vezetése

Négyéves mandátumának lejártával, július 31-ével távozik posztjáról Such György, a Magyar Rádió elnöke.

MTI

Az elnök mandátumának lejártával szintén távozik posztjáról Mészáros László gazdasági alelnök, Cseh Gabriella ügyvezető igazgató, Kerényi György, az MR1-Kossuth Rádió főszerkesztője és helyettese, Szikra Zsuzsanna, valamint Csillag János, az MR2-Petőfi Rádió főszerkesztője. 

A Magyar Rádió Közalapítvány által az elnöki posztra kiírt pályázat eredménytelenül zárult, ezért augusztustól az intézmény folyamatos működését az elnök által kijelölt megbízott vezetők biztosítják.

A közlemény szerint Such György szakmailag és gazdaságilag legyengült közszolgálati rádiót vett át négy éve és azt mára stabilan gazdálkodó, modern, hallgatott és népszerű intézménnyé alakította. Négy évvel ezelőtt 47 millió forint hitelből fedezett forráshiánnyal vette át az intézményt és mandátumának lejártakor mintegy 2 milliárd forintos bankbetét mellett adta át a közrádiót.   
  
Mint írták, a hatékony gazdálkodásnak, valamint a költségtakarékos működésnek köszönhetően nyereségessé vált a Magyar Rádió, az elmúlt évet 187 millió forint mérleg szerinti nyereséggel zárta. Négy év alatt a rádiós dolgozók átlagkeresete 59 százalékkal nőtt.

Kitértek arra, hogy az elmúlt években jelentősen átalakult a közrádió adóinak műsorstruktúrája is, s a hallgatottsági adatok igazolják a változtatásokat: a Magyar Rádió adóit egy átlagos napon több mint kétmillióan hallgatják, köztük egyre több a fiatal. Az elmúlt négy évben az MR1-Kossuth Rádió a rádiós piac leghallgatottabb adójává vált és az aktív korú hallgatók aránya is jelentősen nőtt - olvasható a közleményben.

A rádió kiemelte: az MR2-Petőfi Rádió mára a hazai könnyűzenei élet trenddiktálójává vált és elérte, hogy a fiatal korosztály újra hallgat közszolgálati adót; közönségének kétharmadát az aktív korosztály teszi ki.

A közlemény szerint az eredményes és sikeres átalakítást a nemzetközi szakmai közösség is visszaigazolta, amikor 2009-ben, a rádió történetében először - a második legtöbb szavazattal – beválasztották Such Györgyöt az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége Rádió Bizottságába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!