Hírek

2010.08.22. 16:05

1000 perc a településért: a múlt emlékei nyomán

Van, ahol újjáélesztették a tollfosztást, másutt falukemencét építettek, a legtöbb helyen pedig kiállítások sorozata nyílt. Ilyen és ehhez hasonló felajánlások érkeztek a Vas Megyei Közgyűlés Emlékbizottságának felhívására. Az Ezeréves Vas megye jubileumi programsorozat során útjára indították az 1000 perc a településért mozgalmat, melyre 33 közösség nevezett be. A legjobbnak Telekes bizonyult.

Bajdó Bettina

Az emlékbizottság célja az volt, hogy a minél több település bekapcsolódjon helyi sajátosságaival és közösségi vállalásával a történelmi évforduló apropóján szervezett eseménysorozatba _ tudtuk meg Majthényi Lászlótól, a megyei közgyűlés elnökétől. Hozzátette: a  vállalással ösztönözni szerették volna a falvakat, a városokat az értékápolásra, a meglévő természeti, történelmi, építészeti, kulturális értékeik, hagyományaik megőrzésére, elfeledett vagy megbúvó helyi értékek, különlegességek feltárására, valamint új értékek létrehozására.

A felhívásra 33 közösség  jelentkezett. Több helyütt újraélesztették a régebbi, hagyományos rendezvényeket, mint például a tollfosztást, vagy az évszak ünnepeihez kapcsolódó eseményeket. Jellemző volt, hogy a helyi, hagyományos életmód tárgyi eszközeit, dokumentumait összegyűjtötték, s ebből kiállításokat szerveztek. 

Az alelnök hozzátette, hogy példa értékű munkát végeztek a települések lakói és szép, maradandó emlékek, értékek születtek, illetve újultak meg számos helyen.
- Különösen dicséretes a kistelepülések : például Telekes, Petőmihályfa, Sé, Rábagyarmat  teljesítménye, de Szentgotthárd, Kőszeg, Körmend közösségei is részt vállaltak e nemes mozgalomban.


A felhívásra az őrségi kis település, Ivánc is jelentkezett. Díjat ugyan nem nyertek, de Gyarmati Tiborné polgármester szerint sokkal gazdagodott a település. Felújították az emlékparkot, szólásgyűjteményt állítottak össze, s fotókiállítás is nyílt.

-  Ez az ünnep nagyon fontos számunkra, ezer éve lakjuk ezt a megyét, s erről méltóképp meg kell emlékezni -  mondja a polgármester. - Ezen a földön éltek történelmi nagyjaink közül sokan, s a mi kis falunknak is vannak hírességei. Itt született Ivánci Péter megyei alispán az 1400-as évek táján, pecsétjének lenyomatát megőriztük a címerünkben. Falunk híres személyisége még gróf Sigary Antal, aki itt született 1879-ben, s Kresznerics Ferenc  is, az első magyar nyelvi szótár alapítója. Fontosnak tartjuk megőrizni az emléküket a jövőnek, s ezért volt jó ez a kezdeményezés. Hiszen fontos múltunk tisztelete jövőnk becsülete és örökségünk védelme érdekében.

A felhívás nyomán a településen az 1920-as években készült fotókból nyílt kiállítás, s a településről elszármazottak, ám az Ivánci nevet viselők is összejöttek egy nyári délután.

Péntek délután a megyenapon derült ki, hogy a szakértők úgy döntöttek, a felhívásra jelentkezett 33 közösség közül Telekesen bizonyítottak leginkább az ott élők. Falukemencét építettek, szabadtéri kerekasztalt készítettek és emlékparkot hoztak létre. Orbán László polgármester meghatódott a hír hallatán.

- Amikor jelentkeztünk a felhívásra, nem a győzelem volt a fontos számunkra - emelte ki a település első embere - , hanem az összefogás és a részvétel. - Szegény település vagyunk,  sok a munkanélküli, de úgy gondoltuk, ha összefogunk, akkor tudunk tenni valamit a településért. Eldöntöttük, hogy készítünk egy terepasztalt és a egy nagy kemencét, ehhez azonban alapanyagokra is szükség volt. Végigjártuk a település lakóit, mindenki adott  valamit, így készültek el a tárgyak.

A polgármester hozzátette: a szabadtéri terepasztal a Vasi Hegyhát településeit ábrázolja, a falukemence pedig azért készült, hogy közös rendezvényeken legyen hol sütni.

- Már ki is próbáltuk az új kemencénket - fűzte hozzá Orbán László. - Nemrég falunapot tartottunk, s abban sült a langalló, s a finom csülök is. Remélem a többi rendezvényen is ki tudjuk majd használni, legközelebb a szüreti felvonuláson szeretnénk megvendégelni a látogatókat.

A díj mellé nemcsak oklevél és elismerés járt, hanem félmillió forintot is kapott a település , mivel olyan értékek születtek példás közösségi munkával, melyek hosszútávon szolgálják a település életét. A verseny második helyén Rábagyarmat, a harmadik helyen pedig Petőmihályfa végzett. Előbbiben szobrot állítottak az utazók védőszentjének, utóbbiban pedig újjáélesztették a tollfosztó hagyományokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!