Hírek

2010.08.22. 12:00

Csikicsuki? A roma család azt állítja, nem költöztek ki

Lakat került egy Kossuth utcai önkormányzati bérlakás ajtajára Szombathelyen, mert úgy tûnt, hogy az ott élő háromgyerekes roma család elköltözött. Ők azonban visszatértek, és állítják: nem költöztek ki.

Nagy Ildikó

- Naccsága, magának több iskolája van, mondja meg, lehet ilyet csinálni? – fakad ki a szerkesztőség portáján Kolompárné Horváth Brigitta, karján egy párhónapos csecsemővel. Vele van volt férje is, akivel csak papíron váltak el, egyébként együtt élnek.

Azt se tudják, hol kezdjék. A „Kossuth húszat” emlegetik, a több mint 80 négyzetméteres önkormányzati bérlakást, amiből kirakták őket.

- Három gyerekkel az utcára? Jogerős bírósági végzés nélkül! Érti ezt, naccsága? – ugrik fel a kanapéról Sándor, és hogy megnyugodjon, kiszalad az utcára rágyújtani. Közben Brigitta a mellére teszi a csecsemőt, és szoptatás közben elmeséli, mi is történt velük. Nem tagadja: több százezer forintos lakbértartozást halmoztak fel.


- A kislányomról kiderült, hogy lisztérzékeny, sokba kerül az étkeztetése, elmaradtunk a fizetéssel. El akarjuk cserélni egy kisebb bérlakásra a mostanit, de előbb rendezni kell a tartozásunkat. Múlt szombaton összeszedtük a bútorainkat, teherautóra raktuk, elvittük Pápára, az unokatestvérem lomis udvarára, hogy pénzzé tegyük őket. Ma jöttünk vissza, és a lakás le volt lakatolva – meséli.

Három gyerekkel mégsem maradhatnak az utcán, elkezdünk hát telefonálni. A bérlakásokat kezelő SZOVA Zrt.-től a polgármesteri hivatal lakásirodájára irányítanak, onnan meg visszapasszolnak a SZOVÁ-hoz. Az oda-vissza játék jó ideig eltart, de csak annyit derül ki, hogy mindenhol tudnak Brigittáék ügyéről, de nyilatkozni senki nem mer. Aztán valaki elkottyintja: Czeglédy Csaba alpolgármester „utasítására” került pecsét és lakat a lakás ajtajára.

Végre egy biztos pont: az alpolgármester pedig készségesen válaszol, sőt, a „Kossuth húszba” is átsétál, hogy elmondja: a lakók – akik már jó ideje panaszkodtak az alapvető együttélési normák betartására képtelen szomszédokra – jelezték, hogy Kolompárék kiköltöztek a lakásból. A lakók maguktól Kolompáréktól tudják, hogy Sándornak van egy háza Csepregen, oda költöznek. Elhangzott az is, hogy a Kossuth utcai lakást nem adják vissza az önkormányzatnak, mert ismerőseik költöznek be a helyükre. Ami ugye szabálytalan. És roppant kellemetlen, hiszen a jogcím nélküli lakáshasználót sem lehet egyik napról a másikra kitenni. Ezt akarta megakadályozni az alpolgármester, mondván: senki nem örül annak, ha a város pénzén élő emberek hülyét csinálnak az önkormányzatból. Egyébként is: Kolompárné bérleti szerződését már márciusban felmondták, mert nem fizetett.


Kolompár Sándor azonban – miután elhagyták a szerkesztőséget – felhívta Kővári Attilát, a szombathelyi lakásbizottság elnökét, aki úgy döntött: leveteti a lakatot a lakásról, és a család visszamehet a bérleménybe. Tette ezt azért, mert úgy vélte, a SZOVA illetékesei sem voltak száz százalékig meggyőződve arról, hogy a család kiköltözött a lakásból. Ott maradt ugyanis néhány matrac, asztal, székek, meg a gáztűzhely. Kolompárék nem maradtak fedél nélkül: még aznap este visszamehettek a lakásba. Ennek bizonyára csak azok a lakók nem örülnek, akik múlt szombaton – látva a bútorokkal megrakott teherautót – végre felsóhajthattak. Főleg, hogy Kolompárék úgy búcsúztak el tőlük: most örülhettek, elköltözünk.

Kolompárék visszamehettek a lakásba, de másnap már mi sem találtuk ott őket. Láttuk viszont, hogy a nagyszoba faláról letépték a tapétát.
– Mit csináljak, ideges volt a Brigi – adott rövid magyarázatot a történtekre a telefonon utolért Sándor, aki állítja, hogy nincs háza Csepregen, és hogy nem költöztek ki a lakásból.   


SOK GOND VOLT A GYEREKEKKEL
A Kossuth utcai lépcsőház falán barna foltok éktelenkednek: csokipudinggal pingálták ki a Kolompár gyerekek. És ez még a jobbik eset, hiszen a lakók elmondása szerint a gyerekek kis- és nagydolgaikat is rendszeresen az udvaron és a lépcsőházban végezték. A testvérek a lakókat is fenyegették, a földszinti lakás levélbedobó nyílásán kólát öntöttek be az ott élő vak férfi előszobájába. Érthető hát, hogy a lakók megkönnyebbültek, amikor azt hitték, Kolompárék elköltöznek...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!