Hírek

2010.08.20. 17:45

Ezer éve otthonunk a vasi föld

Pénteken, a Szent István király napján tartott megyenapon ünnepi megemlékezésekkel adóztak Szombathelyen az államalapító emlékének és a megye ezeréves fennállásának.

Bajdó Bettina

Péntek reggel fél kilenckor a Szent István emlékműnél kezdődtek az ünnepi programok, szentmisét tartottak az államalapító emlékére és az ezeréves hagyománnyal rendelkező Vasvármegye tiszteletére. A szentmisét követően megáldották Vas megye kenyerét, majd az ünneplők zászlós menetben a Vasi Múzeumfaluba vonultak. Dr. Nagy Zoltán, a Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságának igazgatója köszöntötte az ünneplőket, majd a megye történetéről beszélt. Az igazgató feltette a kérdést, hogy mi maradt ránk a múltból, s rögtön válaszolt is rá.

Kiemelte örökségként az Árpád-kori templomokat, a mezővárosi várainkat, azonban azt is elárulta, hogy sajnos a népi kultúrából alig maradt valami kézzelfogható. Dr. Nagy Zoltán a beszéde végén arra kérte a vasi települések képviselőit, hogy vegyenek részt az életfák ültetésében, s a magukkal hozott földdel hintsék meg a fák tövét. A múzeumfaluban két tölgyfát ültettek az ezeréves megye emlékére,  valamint egy szelídgesztenyét is az elszármazottak és a határon túl rekedtek nevében.


A faültetés után a rendezvénysátor színpadán várvidéki históriákat láthattak a nézők, majd a harangszót követően mindenki megnézhette a restaurált megyezászlót. Az ünnepi köszöntőt Majthényi László, a Vas megyei Közgyűlés alelnöke mondta.

- A legnemesebb szándékú közfeladatának tartotta a megyei közgyűlés, hogy a történelmi Vasvármegye kialakulásáról, ezer évvel ezelőtti létrejöttéről méltóképpen megemlékezzen - emelte ki az alelnök. - A megemlékezésbe bevontuk a települések önkormányzatait és lakóit is. A közgyűlés emlékbizottságot hozott létre, mely koordinálta az elmúlt egy év eseményeit. Ösztönzésünkre Vas megye szinte minden településén az elmúlt egy év során helyi kezdeményezésekkel is méltó módon emlékeztek az ezeréves vármegye kialakulására.

Az alelnök felsorolta az elmúlt egy év fontosabb eseményeit: a szakmai konferenciákat,  a vetélkedőket,  a kiemelkedő sporteseményeket,  a pályázatokat. Külön köszönetet mondott a Németországban élő Nagy Sándornénak,  Ilka asszonynak, aki a megyének adományozta azt a történelmi megyecímeres zászlót, amely az 184849-es szabadságharc idején a vármegyei önkéntesek csapatzászlaja volt.


- A mai napon,  az emlékprogramok méltó és ünnepélyes záróeseményén a megye életfájának közös elültetésével szeretnénk utódainknak jelet, üzenetet hagyni - folytatta az alelnök , hogy történelmi sorsunkra, közös értékeinkre ők is emlékezzenek és emlékeztessenek. - Meggyőződésem, hogy a jubileumi programsorozat kifejezte a megye polgárainak, önkormányzatainak,  ezt a földet otthonunknak valló közösségeinek összefogását, a saját múltunk, történelmünk ismeretét, megbecsülését és a szülőföldünkhöz, a hazánkhoz való ragaszkodásunkat.

Az ünnepi beszéd után a megye településeinek képviselői színpadra vonultak, s zászlójukra feltűzték az ünnepi szalagot, s  átvették a megyezászlót is. A hosszadalmas procedúra után Kovács Ferenc, a Vas megyei Közgyűlés elnöke méltatta a megye ezeréves múltját.

- Az elmúlt évben, noha nem akármilyen feladatokat kellett elvégeznünk, nem akármilyen kihívásoknak kellett megfelelnünk, nem volt olyan nap, amikor feledhettük volna, hogy az ezeréves Vas megye polgárai vagyunk - kezdte beszédét az elnök. - Egy olyan térség lakói,  egy olyan közösség tagjai, amelyeknek és akiknek a mindennapi élete is az ezeréves magyar história háttere előtt zajlik. Európában sem éppen mindennapos az a tény, hogy egy évezreden át  folyamatosan ugyanaz az emberi-kisnemzeti közösség éljen meg egy teret, lakjon otthonként egy tájat. Ez a  jubileumi esztendő azokat idézte és idézi emlékezetünkbe, akik azon munkálkodtak, hogy a magyar élet folytonossága íveljen megszakíthatatlanul.


Az elnök a megyerendszer történetének egyes részleteit  is megosztotta a jelenlévőkkel, s hangsúlyozta: ,,A vasi ember mindig  tudta, hogy ő vasi polgár, vasi magyar." 
Kovács Ferenc hangsúlyozta még,  hogy megyénk a múltat őrizve, tisztelve kezdi újabb ezer esztendejét. Azt kérte az Istentől, hogy a lassan eltűnő határok mellett  megyénk lakossága soha többé ne érezze magát Európát elválasztó végpontnak az elkövetkező századokban. Ez a megye legyen egy olyan nagy, nemzeti színekben gazdag gazdasági, szellemi és kulturális tér, amelyben érdemes magyarnak megmaradni, melyben érdemes magyar polgárként élni.

Az ünnepi beszéd után elismeréseket és okleveleket adtak át, többek között a megyei fotópályázat nyerteseit is színpadra szólították.  A győzteseket Benkő Sándor, lapunk fotórovatának vezetője méltatta. Köszöntötték azokat a polgármestereket is, akik húsz éve töltik be tisztségüket, s átadták a Gayer Gyula-emlékplaketteket is.


Mindenütt emlékeztek
- A megyei önkormányzat Vasmegye című időszaki lapjában az évforduló alapjáról dr. Zágorhidi Czigány Balázs történész, muzeológus írt szakmai beszámolót
- Megyetörténeti totó is indult, közel 100 megfejtés érkezett, többen is telitalálatos szelvényeket küldtek
- Jelentős sporteseményeket szervezett az emlékév során a megyei sportigazgatóság, például a megyei diáksport napot Ostffyasszonyfán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!