Hírek

2010.08.16. 14:11

Önkormányzati választások: megkezdődik az ajánlószelvények gyűjtése.

Hétfőn megyeszerte megkezdődött a választási értesítők és az ajánlószelvények gyűjtése.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Így várhatóan hamarosan kopogtatnak majd a jelölő szervezetek, illetve azok, akik egyénileg kívánnak indulni a választáson s megkezdődik az ajánlószelvények  gyűjtése. Az alábbiakban a jelölt ajánlással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat foglaljuk össze. 

Alapszabály, hogy egy  választópolgár jelölési fajtánként csak egy jelöltet vagy egy listát ajánlhat és maga is csak egy településen, megyében fogadhat el jelölést.
Az egyéni listás választási rendszerben a választópolgár egyidejűleg legfeljebb egy polgármesteri, egy egyéni listás és egy megyei listás jelöltséget fogadhat el, s  ugyanez a helyzet a jelölt ajánlásánál. Ez vonatkozik a 10 ezer lelkesnél kisebb településen élő választókra, akik végül is három ajánlószelvényt kapnak, csakúgy az ennél nagyobb, de nem  megyei jogú város  választópolgárai. 

A 10 ezernél nagyobb lélekszámú városokban a vegyes választási rendszer  van érvényben. Ezekben - a fővároson kívül - a választópolgár egyidejűleg legfeljebb egy egyéni választókerületi, egy kompenzációs és egy megyei listás jelöltséget fogadhat el.

A választópolgár megyei listán és megyei jogú városban egyidejűleg nem lehet jelölt, csakúgy nem fér össze a megyei listás jelöltség és megyei jogú városban  a polgármesterjelölt. Egy jelölő szervezet egy egyéni választókerületben csak egy jelöltet állíthat.
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!