Hírek

2010.09.26. 16:00

Büki lány lett a borkirálynő

Büki lány lett a kőszegi borkirálynő, Jagodics Tamás blauburgerét pedig Kőszeg város borának választották. A Ság hegy lábánál is szüreti mulatság volt a hétvégén.

Simon Erzsébet

A megye több településén  is szüreti mulatságot tartottak a hétvégén, mi Kőszegen és Celldömölkön jártunk.

Kőszegen pénteken délután választották meg a város új borkirálynőjét, aki egy évig  képviseli a várost különböző rendezvényeken.  A korábbi borkirálynők által összeállított feladatokból álló színpadi vizsgán három jelentkező  - két büki és egy bozsoki lány   - mérte össze tudását és ügyességét. A hordóra végül a büki Patthy Krisztinát ültették fel, az ő fejére került a borkirálynőt illető korona. A 22 éves lány a kőszegi Jurisich Miklós Gimnáziumban érettségizett, jelenleg a Pécsi Tudományegyetem zalaegerszegi tagozatán tanul gyógytornásznak.

A hétvégi szüreti rendezvényen nem csak borkirálynőt, hanem a Város borát is megválasztották: a következő szüretig Jagodics Tamás 2009-es blauburgere viselheti a megtisztelő címet. A kőszegi program leglátványosabb mozzanata ezúttal is a szombat délutáni felvonulás volt: a menetben a nemzetközi fúvóstalálkozóra érkezett vendégzenekarok is  helyet kaptak.

A Ság hegy lábánál is a szőlőt, a bort ünnepelték a hétvégén. A Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtárban boroscimkékből nyílt kiállítás, helyi gyűjtők anyagából. A szüreti menet szombaton délután indult az alsósági templomtól: a zeneiskola fúvószenekarát  jelmezbe bújt helyi iskolások, a Soltis Lajos Színház maskarásai, bábosok, a Kemensalja Néptánccsoport tagjai, valamint  az erdélyi, az olasz és az osztrák testérvárosok művészeti  csoportjai követték.

 

A KMKK előtti téren szüreti piac és ivóház várta a mulatság résztvevőit.  A Ság hegy levét a Kemenesaljai Szőlő- és Kertbarátok Klubja, valamint a Ság-Kissomlyó Hegyi Borút Egyesület tagjai kínálták a vendégeknek. Este a Major zenekar koncertezett, majd tüzijáték zárta a szüreti mulatságot.
 
 Nem csak a mulatság, a munka is elkezdődött mind a Kőszegi, mind pedig a Ság hegyen. A gazdák a korai fehér fajtákkal kezdték a szüretet. Közepes termésre számítanak az idén. Sajnos a sok eső nem kedvezett a fürtöknek, és idén a szeptember eleji napsütés is elmaradt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!