Hírek

2010.09.29. 17:26

Európai városok ellen terveztek terrortámadásokat

Európai városok elleni terrortámadásokat akadályoztak meg hírszerző ügynökségek - jelentette a Sky News brit hírtelevízió.

MTI

Tim Marshall, a Sky News külpolitikai rovatvezetője meg nem nevezett hírszerző forrásokra hivatkozva közölte kedd este, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető pakisztáni fegyveresek azonos időben történő támadásokat terveztek London, illetve francia és német városok ellen.

Marshall szerint a pilóta nélküli repülőgépek pakisztáni támadásainak gyakoribbá válása az elmúlt hetekben annak következménye, hogy a nyugati hatalmak megsokszorozták erőfeszítéseiket a terrorista összeesküvések megakadályozására. A nyugat-európai támadások tervezése "előrehaladott állapotban volt". A Sky News híradása szerint a támadásokat a két évvel ezelőtti mumbai terrorcselekményekhez hasonló módon hajtották volna végre.

A BBC brit közszolgálati tévé szerint "az utóbbi évek legkomolyabb támadási terveiről van szó, amelyet az al-Kaida Pakisztán törzsi területein bujkáló vezetői terveltek ki". 

Kedden a The Wall Street Journal című amerikai lap arról írt, hogy egy európai célpontok elleni terrortámadás-sorozat megakadályozása érdekében az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) drasztikusan növelte a pakisztáni törzsi területeken tevékenykedő iszlamista szélsőségesek elleni légi csapások számát. Az amerikai hírszerzés ügynökei szeptemberben eddig 20 rakétatámadást hajtottak végre pilóta nélküli repülőgépekkel a tálibok pakisztáni hátországában.

A francia titkosszolgálatok nem tudnak azokról az európai, köztük francia városok ellen tervezett terrortámadásokról, amelyeket a Sky News brit hírtelevízió szerint a hírszerző ügynökségek akadályoztak meg - közölték nevük elhallgatását kérő forrásokra hivatkozva a francia tömegtájékoztatási eszközök.

A titkosszolgálatokhoz közel álló francia kormányzati források is megerősítették, hogy Párizsnak nincs tudomása egy Európában tervezett merényletsorozatról. A francia hatóságok ugyanakkor nemrég arra hívták fel a lakosság figyelmét, hogy az országot "azonnali terrortámadás" veszélye fenyegeti, és a belügyminiszter többször is hangoztatta, hogy "valós" a terrorveszély Franciaországban.

Algéria két héttel ezelőtt arról informálta Párizst, hogy öngyilkos terroristanő akar merényletet végrehajtani a francia fővárosban. Ezt utóbb a francia országos rendőrfőnök "kevéssé hihető" feltételezésnek nevezte. Kormányzati források szerint az algériai titkosszolgálat egy másik merénylettervről is értesítette Párizst, ennek részleteit azonban a francia kormány nem hozta nyilvánosságra.

Ezzel párhuzamosan az amerikai hírszerzés megerősítette, hogy a Pakisztánból illetve Afganisztánból hazatérő, európai állampolgársággal rendelkező dzsihádisták akcióba léphetnek Franciaországban és más európai országokban - hangsúlyozták kormányzati források.

"Az elmúlt hetekben azonban nem kellett francia területen merényletet megakadályozni" - állította egy magas rangú rendőri vezető. A francia titkosszolgálatok egyik vezetője pedig cáfolta, hogy olyan merényletekre vonatkozó információkat kaptak volna, mint amilyeneket a Sky News említett.  

Egy név nélkül nyilatkozó brit kormányzati illetékes szerint bár csak "embrionális" szakaszában volt, de még nem múlt el az a terrorista összeesküvés, amelyről a Sky New brit hírtelevízió adott hírt.

A fenyegetés "nyugtalanítóbb volt, mint a többi az elmúlt hetekben - és még nem is múlt el -, de nem annyira, hogy fokozzuk a riasztás szintjét" - mondta az illető. Hasonlóan értékelték a helyzetet Berlinben: "nőtt a lármázás" a lehetséges támadások körül, de a  belügyminisztérium nem látott okot az országos riasztási szint emelésére. "Azonnali támadás veszélyére utaló jel nincs" - mondták biztonsági körökben. Németország információkat cserélt a szövetségesekkel - tették hozzá. 

Egy német forrás szerint a jelentések forrása valószínűleg egy német-afgán terrorista kihallgatása volt. Az illetőt a sajtó Ahmed Sidiqinek nevezi, s július óta a bagrami támaszpont foglya. 

Az amerikai védelmi minisztériumban szintén nem hivatalosan "hihetőnek" minősítették a sajtóértesülést, hogy nyugat-európai városok ellen készülő terrortámadásokat hiúsítottak meg.

A Pentagon egy - a neve elhallgatását kérő - illetékese hozzátette ugyanakkor: nehéz megállapítani, hogy az ilyen fenyegetéseket hol és mikor akarják valóra váltani. "A fenyegetés ebben a stádiumban hihető, de nem pontos" - mondta. Egy másik, hírszerzési forrás arra emlékeztetett, hogy Pakisztánban állandóan támadásokat terveznek a térség és távolabbi célpontok ellen.

Az ABC amerikai tévéállomás egy szintén meg nem nevezett illetékest idézve azt közölte, hogy az Egyesült Államok is a lehetséges célpontok között szerepel. "Senki sem tudja kizárni a lehetőségét egy olyan akciónak, amilyen Mumbaiban történt, de a végrehajtás más módszerét is számításba kell venni" - tette hozzá az illető.

Hivatalosan sem az európai, sem az amerikai hírszerzés nem erősítette meg a Sky News hírét, mert - egy washingtoni közlemény szerint - ez "alááshatná az Egyesült Államok és szövetségesei megvédéséhez alapvető titkosszolgálati műveleteket".

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!